Tarhun otu nedir? Tarhun otunun faydaları! Tarhun otuyla yapılan yemekler

 

21 Eylul 2020 15:54
Tarhun otu nedir? Tarhun otunun faydaları! Tarhun otuyla yapılan yemekler





  Sindirim hastalıkları için
bire bir faydası olan tarhun otu, hoş bir koku keskin bir tada sahiptir. Taze
tüketildiği gibi kuru hali et ve balık yemeklerine eklenir. Kadınların adet döngüsünde
yaşadıkları sancılar içinde doğal ilaç olan tarhun otu hakkında merak
edilenleri sizler için araştırdık. Peki Tarhun otu nedir? Tarhun otunun
faydaları nelerdir? Tarhun otu nasıl tüketilir? İşte soruların yanıtı:

Papatya ailesine ait olan tarhun otunun
anavatanı Sibirya topraklarıdır. İnce uzun yaprakları olan tarhun otu, yeşil ve sarı renklidir. Çok keskin ve hoş bir kokusu vardır. Bilim literatüründe Artemisia dracunculus olarak
bilinir.  Çok yıllık bir ot türüdür. Ortalama 120-150 cm civarında uzar. Avrupa toprakları kültür otu olarak yetiştirir. Türkiye'de bu otun yetişme alanı; Erzurum, Bayburt, Gaziantep ve Şanlıurfa'dır. Ejder otu, Yeşil altın ve dargun gibi farklı isimlerle de alınır. Kuru hali Fransa mutfağında vazgeçilmez baharatıdır. Bayburt yöresinde dargun olarak geçen tarhun otunun ticareti oldukça yaygındır. Böreğin iç harcına konularak tüketildiği gibi tıpkı ıspanak gibi pişriilerek de yenir. Aynı zamanda kurutulup çayı yapılır. Anadolu da makarna ve
salatalara eklenir.

TARHUN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Sindirim sistemindeki salgılanmayı hızlandırarak besinlerin hızla işlenmesini sağlar. Böylece mide ve bağırsak ağrılarını azaltır. Aynı zamanda iştah kaybı olanların iştahını açar. Yani kilo almak isteyenler için güçlü bir doğal ilaçtır.

- Yemeklerden sonra sık sık gaz sıkışması yaşayanlar içinde içinde ideal bir besindir. Hazmı kolaylaştırarak karın şişkinliği ya da sertliğini önler. 

- Genellikle kadınların
yaşadığı idrar enfeksiyonu hastalığına iyi gelir. İdrar söktürerek mesane de idrar birikmesini
engeller. Böylece taş ve kum rahatsızlıklarının yaşanmasının önüne geçer. 

- Aylık olarak kadınların yaşadığı adet döngüsündeki sancılara iyi gelir. Kasıklarda ve vücutta yaşanan ağrıları dindirir. 

- Kekik ve lahana gibi güçlü bir
ödem söktürücüdür. Vücuttaki tüm ,iltihabı kısa zamanda atar. Ayrıca vücuttaki
fazla tuzu da atmaya yardımcı olur. 

- Hoş kokuya sahip olan tarhun otu, ağız kokusunu da engeller. Bunun yanı sıra ağız içindeki enfeksiyonu azaltır. Çay olarak tüketildiğinde diş yüzeyini temizler. Tükürük bezlerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Diş eti iltihabının önüne geçer. 

- Ruhsal hastalıklar içinde tarhun
kurusundan elde edilen çay fayda gösterir. Yoğun iş temposu sonrası vücut yorgunluğunu ve stresini azaltır. Sinir sisteminin işlevselliğini korur. 

TARHUN OTU NASIL TÜKETİLİR?

Kurutulup baharat haline
getirilerek yemeklere eklenir. Ya da taze halde salatası yapılarak da
tüketilebilir. Bunun yanı sıra ıspanak gibi pişirilerek kullanılan tarhun otunun kuru halinden çay yapılır. Azerbeycan da sirke yapımında tarhun otu kullanılır. Bu da sirkenin daha lezzetli
olmasını sağlar.
Kekik gibi et ve tavuk yemeklerine lezzet sağlar. 

TARHUN OTUNUN ZARARI VAR MIDIR?

Aşırı tüketildiğinde sindirime olan faydası zarara döner. İshale yol açarak vücudun hızla su kaybına neden olur. Gebe ve emziren
annelerin tüketmemesi gerekir. Her besinde olduğu gibi tarhun otunu da uzmanına danışarak tüketmekte fayda var. 

   



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.