Teknoloji masum değil
Şifa Bahçesi, 29 Nisan 2015 19:08
Türkiye Büyük Millet Meclisi kadınlara yönelik şiddet sebeplerini araştırırken, yeni bir veri ortaya koydu. Meclis raporuna göre, kadınlar ve çocuklar teknolojik şiddetin baş mağduru ve normal şiddete göre bunun daha az farkında. Özellikle interneti yeni kullanmaya başlayan genç kadınların istismara daha açık hale gelebildiği belirtiliyor.
Meclis Kadına Karşı Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, kadın ve ÇocuklarınTeknolojik şiddete daha çok maruz kaldığını açıkladı. Komisyon tarafından hazırlanan taslak raporda yer alan ‘teknolojik şiddet (dijital şiddet)’ başlığı altında teknolojik şiddetin son yıllarda arttığı belirtildi.
Rapora göre son 10 yılda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte siber taciz (cyber harresment), siber sarkıntılık (cyber stalking), siber pornografi (cyber pornography) ve siber hakaret (cyber defamation) gibi yeni kavramlar ortaya çıktı. Raporda teknolojik şiddet, “Bu olgu, genellikle bilerek ve isteyerek teknolojik araçların hedeflenen kişiye yönelik cinselliği de kapsayacak şekilde zarar verici bir biçimde kullanılması olarak tanımlanmıştır. Hem cinsel hem de psikolojik şiddet kapsamında değerlendirilebilecek bu davranışlara genellikle çocuklar ve Kadınlarmaruz kalmaktadır.” diye tanımlanıyor. Bu şiddeti uygulayan kişilerin görünmezliklerinden dolayı ayrı bir keyif aldıkları ve şiddetin mağdur üzerindeki etkisinin daha az farkında oldukları belirtiliyor.
Teknolojik şiddet mağdurlarının genellikle kadınlar ve çocuklar olduğuna vurgu yapılan raporda, “Özellikle interneti yeni kullanmaya başlayan genç kadınlar, sıklıkla internetin kötü yanlarının farkında olmamakta, bu anlamda internet üzerinden istismara daha açık hale gelebilmektedirler.” deniliyor. Diğer şiddet türlerinde olduğu gibi teknolojik şiddetin de mağdurlar üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu ancak yapılan araştırmalarda mağdurların bu şiddetin yıkıcı etkilerini daha fazla hissettikleri, çünkü internet gibi çok daha büyük bir alandaki kitle karşısında çaresiz kaldıkları aktarılıyor.
HER 10 KADINDAN 3’Ü ISRARLA TAKİP EDİLİYOR
Raporda konu ile ilgili az sayıda araştırmanın gerçekleştirildiği belirtiliyor. Ayrıca Türkiye ile ilgili verilere de yer verilmiyor. Raporda Amerika’da yapılan bir araştırmadan örnek veriliyor. Bu araştırmaya göre Amerika’da 18 yaş üzeri 3,4 milyon kişinin e-posta ya da mesaj programları aracılığıyla internet ortamında teknolojik şiddete maruz kaldıkları belirtiliyor.
Raporda ‘ısrarlı takip’le ilgili veriler de yer alıyor. Türkiye genelinde her 10 kadından yaklaşık 3’ünün en az bir kez ısrarlı takibe maruz kaldığı kaydediliyor. Raporda en yaygın ısrarlı takip biçimleri ise şöyle sıralanıyor: “Sürekli telefonla arama (yüzde 19), kısa mesaj, mektup veya e-posta gönderme (yüzde 8), sosyal medya aracılığıyla takip etme (yüzde 6), kadının çalıştığı ya da yaşadığı yere gelerek rahatsız etme (yüzde 6).”
Şifa Bahçesi, 29 Nisan 2015 19:08
Yorumlar (0)
A vitamini içeren gıdalar nelerdir
Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür
Karı-Koca Arasında Sevgi Bağını Geliştirme ve Devam Ettirme
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gelişim, zorluklarla yüzleştiğimizde başlar”
DUA
Mukus nedir, Vücuttaki işlevleri nelerdir
Her sabah 5 ıslatılmış badem tüketmenin mucize etkisi
Aşil Tendonu Nedir? Aşil Tendiniti Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
İç Kulak İltihabı Nedir Belirtileri nelerdir?
Uyku Kalitesi Gençlerin Beyin Gelişiminde Etkili
Azimli ebenin geliştirdiği beşik emzirme kolaylığı sağlıyor
Kenger Otunun Faydaları Nelerdir?
Matematik evinde çocuklar eğlenerek öğreniyor
DSÖ uyardı: 150 dakikadan fazla oturuyorsanız sağlığınız tehlikede
Çok dilli olmak, beyni nasıl dönüştürür?
Depresyon ve kaygıyı ilaçsız tedavi etmek mümkün mü?
Magnezyum glisinat nedır, faydaları nelerdir?
Masum Sanılan Şakalar, Akran Zorbalığına Neden Olabilir
Zemheri ne demek Ne zaman başlar
Karanfilin faydaları ve kullanım şekli
Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri
Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5
Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları
Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?
Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!
Sirkenin bilmediğimiz faydaları
Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır
Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz
Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor
Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat
Düşünceler insanı hasta eder mi?
Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası
Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor
Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi
Akıllı saatlerdeki gizli tehlike
Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?
stres ve stres yönetimi
çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler
Vücutta karıncalanma neden olur?
