Keten Tohumu Yağı: Tırnakları Besler, Saçları Güçlendirir!

Şifa Bahçesi, 13 Ocak 2019 19:24

Keten Tohumu Yağı: Tırnakları Besler, Saçları Güçlendirir!

Keten tohumunun sağlığımıza faydalarını uzunca bir içerikle anlattık. İşte bu mucizevi keten tohumundan elde edilen yağ da, en az keten tohumu kadar faydalı

  Yapılan bilimsel çalışmalar, keten tohumunun Omega- 9 ve Omega- 3 öz yağ asitleri için mükemmel bir kaynak olduğunu gösteriyor. Bunun yanında diyet lifi ve proteininin yanı sıra manganez, folat, B6 vitamini, magnezyum, fosfor, lesitin, çinko ve bakır açısından da oldukça zengindir. Hal böyle olunca keten tohumunun ve ondan elde edilen yağın başta meme kanseri ve kolon kanseri olmak üzere diğer kanser türleri ve ciddi hastalıklardan koruyucu olduğu, onlarla mücadele ettiğinin de altını çizmekte fayda var. Çünkü içeriğinde kanser karşıtı olarak bilinen lignan maddesi bulunmaktadır. Vücut sağlığımız için faydalı ve gerekli olan vitaminler, mineraller ve diğer elementler dolayısıyla keten tohumunu ve keten tohumu yağını mutfağımızdan eksik etmemekte fayda var. 

Kanser karşıtıdır!

Bilimsel çalışmalar; keten tohumunun ve keten tohumu yağının meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanserine karşı koruma sağladığını gösteriyor. Keten tohumu yağı, özellikle hormonlardan etkilenen hassas kanserler konusunda koruma sağlayan lignanlar içeriyor. Bu lignanlar, kanseri önlemenin yanı sıra, hormon metabolizmasına karışan enzimleride  bloke eder ve tümör hücrelerinin büyümesini engeller.

Kolesterolü düzenler!

Keten tohumu yağı; Omega- 3 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için LDL seviyesini (kötü kolesterol) düşürür ve kandaki HDL seviyesini (iyi kolesterol) artırır, genel anlamda kolesterol seviyesini dengede tutar. Fakat sadece keten tohumu yağı tüketerek kolesterolü dengelemek mümkün olmayacağından, hem sağlıklı beslenmeli hem de aralıklı olarak keten tohumu yağı tüketmeliyiz.

Sindirim sistemini destekler!

Lif bakımından zengin beslenmek demek, sindirim sisteminin fonksiyonlarının tam olarak işlemesi demektir. Keten tohumu yağı da, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler. Alınan lif, dışkıyı doğal bir hacme sokar ve sindirim kanalı boyunca ilerlemesini sağlar. Böylece sindirim kanalındaki su, dışkıyı emer, kabızlığı ve ishal gibi rahatsızlıklar da önlenir. Ayrıca içeriğinde bulunan lignanlar da kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak lif almak için keten tohumu yağı ile kıyasla, keten tohumunun kendisi daha uygundur.

Anti –inflamatuar özelliktedir!

İnflamatuar demek vücutta iltihap, enfeksiyon oluşumu demektir. Bu bakımdan beslenmemize bir miktar anti –inflamatuar ürün katmakta fayda vardır. Keten tohumu yağının da antiinflamatuar kapasitesi; artrit ve hatta gut gibi daha ciddi durumların yanı sıra eklem ve kaslardaki ağrılar dâhil olmak üzere vücuttaki çeşitli iltihaplanma durumlarını önlemeye yardımcıdır. Keten tohumu yağı, doğal bir anti -inflamasyon ajanı olduğundan, iltihaplı rahatsızlıklardan muzdarip olanlar için doğal bir çaredir.

Kalp dostudur!

Eğer konu kardiyovasküler sistem sağlığı ise, keten tohumu ve keten tohumu yağının deyim yerindeyse kan damarı yağlayıcı gibi çalıştığını söylemek mümkündür. Keten tohumu yağı, beyaz kan hücrelerinin kan damarlarının iç duvarlarına yapışmasını önlemekte çok etkilidir. Bu etkisiyle plakların çökelmesini önlediği ve böylece kan damarlarının sertleşmesini engellediği söylenebilir. Bu bakımdan keten tohumu yağının düzensiz bir kalp atışı (aritmi) ve kalp yetmezliği gibi sorunlar için de tedavi edici bir rol üstlendiğini söylemek mümkündür. Anti- aging etkisi vardır!

Keten tohumu yağının içeriğinde bulunan Omega- 3 yağ asitleri, vücut için güçlü bir antioksidandır. Bu bakımdan vücuda serbest radikallerin hasar vermesine engel olur, hücre yenilenmesini, onarımını ise hızlandırır. İşte bu da, vücudun yaşlanma sürecinin yavaşlaması, cildin doğal güzelliğinin ve gençliğinin korunması anlamına gelir.

Tırnakları besler!

Tırnak sağlığı, daha çok günlük olarak ne kadar protein ve kalsiyum aldığımızla ilgilidir. Sağlıklı ve güçlü tırnaklar için protein, vitaminler ve mineraller bakımından zengin beslenmek gerekir. Bunun için de günlük beslenmeye takviye olarak keten tohumu yağı tüketimi faydalı olur.

Saçları güçlendirir!

Tıpkı tırnak sağlığında olduğu gibi saç sağlığında da beslenmenin, vitamin ve mineral alımının önemi büyüktür. Bu bakımdan özellikle saç dökülmesi ve cansız saç sorunu yaşayanların yetersiz beslendiği düşünülebilir. Böyle durumlarda hem daha sağlıklı beslenmeye başlamak hem de bunun yanında düzenli olarak keten tohumu yağı tüketmek önerilir. Bu bağlamda hem saçları güçlendiren hem de kafa derisinin sağlığını iyileştiren, sedef hastalığı ve egzama gibi sorunlarda da iyileştirici etki gösteren keten tohumu yağı tüketiminde fayda vardır.

Kilo verme sürecini destekler!

Kilo vermek isteyen kişilerin öncelikle halletmeleri gereken sorun, metabolizmanın daha hızlı çalışması yönündedir. Özellikle sağlıksız beslenen ve hareketsiz bir yaşam süren kişilerin metabolizması çok yavaş çalışır, dolayısıyla da kilo vermeleri zorlaşır. Keten tohumu yağı ise metabolizmanın çalışması için gerekli yağ asitlerini bolca içerdiği için metabolizmayı destekler. Metabolizması hızlı çalışan kişiler de daha kolay kilo verirler. Sinir sistemini yatıştırır!

Keten tohumunun öz yağının içeriğindeki asitler, sinir sistemini besler ve sinir hasarını da onarmaya yardımcı olur. Bundan dolayı da sinirlerde hissizlik ve karıncalanma gibi durumları doğal yoldan önlemek mümkün olur. Özellikle içeriğindeki Omega-3 yağ asitleri, sinir sisteminin sağlığının korur, Parkinson gibi dejeneratif bozuklukların belirtilerini geciktirir.

Keten tohumu yağı tüketecek olanlara öneriler

  • Keten tohumu yağı yukarıda sayılan çok sayıda faydası dolayısıyla pek çok yetişkin için uygun miktarda ağızdan alınarak tüketildiğinde kesinlikle güvenlidir. Ancak tüketim miktarının aşırı olmaması önemlidir. Bu bakımdan günde en fazla 30 gram keten tohumu yağı yeterlidir. Daha yüksek dozlarda keten tohumu yağı almak uzmanlar tarafından önerilmez. Hatta gevşek dışkı ve ishale neden olabileceği bilinmektedir.
  • Her hangi bir hastalığı olan ya da bir hastalığın tedavisi için ilaç kullanan kişilerin keten tohumu yağı tüketmeden önce doktora danışmaları önerilir.
  • Bazı kişilerde keten tohumu yağının alerjik reaksiyonlara yol açtığı görülmüştür.
  • Keten tohumu yağının cilde uygulanmasının güvenliği ile ilgili yeterli veri yoktur. Bu bakımdan cilde uygulanması önerilmez.
  • Keten tohumu yağının hamilelik döneminde ağız yoluyla alınmasının kesinlikle güvenli olmadığı, bazı tehlikeler barındırdığı biliniyor. Hatta keten tohumu yağının hamileliğin ikinci veya üçüncü aylık dilimlerinde alınmasının prematüre doğum riskini artırdığına yönelik bilimsel çalışmalar da bulunmaktadır. Bu bakımdan hamilelik döneminde asla keten tohumu yağı tüketilmemelidir.
  • Keten tohumu yağının 15 yaşın üzerindeki çocuklar tarafından ağız yoluyla alınması güvenlidir. Ancak burada miktarının yetişkinlerden daha az olması gerekliliği vardır.
  • Emzirme dönemindeki kadınlar için keten tohumu yağı tüketiminin güvenliği ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu bakımdan emzirme dönemlerinde tüketilmemesinde fayda vardır.
  • Keten tohumu yağı tüketimi, kanama bozukluğu olan hastalarda şiddetli kanama riskini artırabiliyor. Bu bakımdan kişinin kanamalı bir rahatsızlığı varsa, keten tohumu yağı tüketmemesi ya da çok gerekliyse bir uzmana danışarak alması önerilir.
  • Keten tohumu yağının kanamayı artırma riski dolayısıyla cerrahi müdahale sırasında ve sonrasında tüketilmemesi doğru olacaktır. Eğer yakın zamanda bir cerrahi müdahale planlanıyorsa en az 2 hafta öncesinde kullanmayı bırakmak gerekiyor.
  • Keten tohumu yağı sıvı veya yumuşak jel kapsül formlarında satılmaktadır. Diğer yağlar gibi, keten tohumu yağı da buzdolabında saklanmalıdır.
  • Keten tohumu yağı; ısı, ışık ve oksijen tarafından kolaylıkla yok edilebilir. Bu bakımdan ısı, ışık ve oksijen geçirmeyen özel ambalajda saklanmalıdır.
  • Keten tohumu yağının en kalitelisi; taze sıkılmış tohumlar kullanılarak, koyu renkli kaplarda şişelenerek, hafif sıcaklık, aşırı sıcaklık veya oksijenin olmadığı düşük sıcaklıklarda işlenmiş olanlardır.
  

Şifa Bahçesi, 13 Ocak 2019 19:24

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Narın Faydaları Nelerdir

Narın Faydaları Nelerdir

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Neden uykusuzuz?

Neden uykusuzuz?

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Tavuklu Kağıt Kebabı

Tavuklu Kağıt Kebabı

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Evlilikte üç önemli adım

Evlilikte üç önemli adım

Beslenmede  Yaşlılık Çağı

Beslenmede Yaşlılık Çağı

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Özgül Fobi Nedir

Özgül Fobi Nedir

Tefekkür

Tefekkür

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Çok üşüyorsanız  bunları okuyun

Çok üşüyorsanız bunları okuyun

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum eksikliği belirtileri

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı

Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı

Kalsiyum bakımından zengin: Deve kuşu yumurtasının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?

Kalsiyum bakımından zengin: Deve kuşu yumurtasının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?

Peygamberler ve Duaları

Peygamberler ve Duaları

Uzmanların mevsim geçişlerinde tüketilmesini istediği: Yeşil mandalinanın faydaları nelerdir?

Uzmanların mevsim geçişlerinde tüketilmesini istediği: Yeşil mandalinanın faydaları nelerdir?