Bebeklerde Egzamaya Ne İyi Gelir?

Halis Çocuk, 14 Ocak 2019 19:52

Bebeklerde Egzamaya Ne İyi Gelir?

Çocuğunuzun sürekli kaşıntıya maruz kalması ve bebek egzaması sebebiyle cildinin tahriş olması gerçekten sinir bozabilir.

  

Egzama, çocuklarda sık görülen uzun süreli, kaşıntılı, ancak bulaşıcı olmayan bir enflamatuvar cilt rahatsızlığıdır. Farklı egzama türleri vardır ve çocukları etkileyen en yaygın türü, atopik dermatit olarak adlandırılır.

Egzama veya atopik dermatit, Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’ne göre, çoğunlukla çocuk ve ergenler olmak üzere sadece Amerika nüfusunun yaklaşık % 30’unu etkilemektedir. Çocuklarda, bu durum genellikle ilk 6 aylık dönem içinde veya çocuğun hayatının ilk beş yılı içinde herhangi bir zamanda başlar. Bazı çocuklarda belirtiler, çocukluk ve ergenlik döneminden sonra da devam edebilir.

Journal of Investigative Dermatology’de yayınlanan bir 2010 çalışması, Kafkasyalı çocukların % 39’unda egzama geliştiğini ortaya koymuştur. İlginçtir ki, çalışma köpek beslenen evlerde büyüyen çocukların herhangi bir yaşta egzama gelişmesi olasılığının daha düşük olduğunu bulmuştur. Şimdiye kadar, uzmanlar çocuklarda kesin egzama nedenini tespit etmemişlerdir. Bazı uzmanlar bunun bir beslenme eksikliğinden kaynaklandığını düşünürken, diğerleri ilk olarak bir alerjen veya başka bir tahriş edici madde nedeniyle ortaya çıkabileceğine inanmaktadır.

 

Yaygın olarak kabul edilen sebeplerden ve egzamaya yol açan faktörlerden bazıları; kuru ve hassas ciltte çatlama, zayıf bağışıklık sistemi, çevre koşulları, çamaşır deterjanlarına veya diğer kimyasallara karşı alerjiler ve sıcaklık değişiklikleridir. Ayrıca, hamilelik sırasında yaşanan D vitamini düşüklüğü, bir çocuğun 1 yaşından önce egzama geliştirme riskini artırabilir. Çocuklarda egzama belirtileri hafif ila şiddetli arasında olabilir ve yeri değişebilir. Ortak belirtiler şunlardır:

• Su toplayan ve kabuk oluşturabilen küçük ve kabarık yamalar
• Çatlayan kalın, kuru ve pullu bir cilt
• El, ayak, ayak bileği, bilek, boyun, üst göğüs, göz kapağı, deri kıvrımları ve bebeklerin yüzünde ve kafa derisinde kırmızı veya kahverengi lekeler
• Şişmiş ve çiziksiz olan hassas bir cilt
• Yoğun kaşıntı (sıklıkla uyku düzenini bozar)
• Deride döküntüler

Kesin bir egzama nedeni olmadığından, tanımlanmış bir tedavi yoktur. Ancak, gelecekteki alevlenmeleri önlemeye ve salgın sırasındaki rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı etkili doğal yöntemler bulunmaktadır.

Nemlendirici


Doğru nemlendirici kullanmak, çocuklarda egzama alevlenmeleriyle baş etmenin en iyi yollarından biridir. Nemlendirmemek, cilt kuruluğuna ve egzama alevlenmesine neden olabilir. Bebeğiniz egzamadan muzdaripse, yılın her anında ve özellikle de cildin daha sık kurumaya başladığı kış aylarında, nemlendirici kullanmak gereklidir.

İyi bir nemlendirici alın, kremden ziyade merhem kullanın ve kurumasını önlemek için çocuğunuzun cildine uygulayın. Deneyebileceğiniz başka bir doğal seçenek ise badem yağıdır ve çocuğunuzun cildinin saatlerce nemli kalmasını sağlar. Nemlendiricileri duştan sonra ıslak cilde uygulamak, en iyisidir.,

Kolloidal Yulaf Ezmesi

Kolloidal yulaf ezmesi (yulaf çok ince bir toz haline getirilmiştir) egzamadan muzdarip çocuklar için iyi bir çözümdür. Kaşıntılı cildi rahatlatır ve sızısını dindirir. Anında rahatlama sağlayan antiiritan, antienflamatuvar ve yatıştırıcı özellikler içerir. Klinik, Kozmetik ve Araştırma Dermatolojisinde yayınlanan bir 2012 araştırması, kişisel bakım ürünlerinde kullanılan kolloidal yulaf ezmesiniz güvenli ve etkili bir madde olduğunu ortaya koymuştur.

2012 yılında Dermatoloji Araştırma ve Uygulama Bölümü’nde yayınlanan bir başka çalışmada, lezyonların olmadığı durumlarda bile hafif atopik dermatitli hastalarda cilt bariyeri fonksiyonunu sürdürmek için kolloidal yulaf ezmesi gibi yumuşatıcı maddelerin sık sık ve düzenli olarak kullanılması önerilmektedir.

• Ilık su ile dolu bir küvete, 1 bardak koloidal yulaf ezmesi dökün. Çocuğunuzu bu suda en az 15 ila 20 dakika boyunca yıkayın veya suyun içinde oturtun. Sorunun şiddetine bağlı olarak bu yöntemi günde 1 veya 2 kez kullanın.
• Alternatif olarak, birkaç yemek kaşığı kolloidal yulaf ezmesinin içine biraz su ekleyin ve lapa kıvamına gelene kadar bekletin. Bu karışımı kaşıntılı deriye uygulayın, bir bezle sarın ve 30 dakika bekletin. Bu yöntemi günde bir kez kullanın.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, çocuklarda ve yetişkinlerde egzama için hem içeriden hem de dışarıdan kullanılabilir. Ham ve organik elma sirkesi, cildin pH seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca, antibakteriyel ve antifungal özellikleri, bazen egzamaya eşlik eden bakterileri ve mantarları öldürmektedir.

• Ilık banyo suyuna 2 bardak elma sirkesi ekleyin. Çocuğunuzu bu banyoda 15 ila 30 dakika bekletin. Sonra cildi kurulayın ve hafif bir nemlendirici uygulayın. Bunu günlük yapın.
• Alternatif olarak, eşit miktarda su ile çiğ, filtre edilmemiş elma sirkesi seyreltilir. Bir pamuk topu kullanarak kaşıntılı bölgeye uygulayın. 30 dakika bekletin, sonra ılık su ile durulayın. Bunu günde bir veya iki kez yapın.
• Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı çiğ, filtre edilmemiş elma sirkesi ekleyin. 1 tatlı kaşığı çiğ bal ekleyin. Çocuğunuzun günde iki kez içmesini sağlayın.

Aloe Vera

Scientific World Journal’da yayınlanan bir 2012 araştırması, aloe veranın bölgesel olarak kullanımının bebeklerde dermatit için güvenli ve etkili bir tedavi olabileceğini düşündürmektedir. Yani, çocuğunuz bebek bezi dermatiti veya atopik dermatit olduysa, aloe vera mükemmel bir tedavi yöntemidir.

Aloe vera, kaşıntıyı ve yanma hissini yatıştırmaya yardımcı olan antienflamatuvar özelliklere sahiptir. Ayrıca, antimikrobiyal özellikleri cilt enfeksiyonunu önlemeye ve cildi nemlendirmeye yardımcı olur.
• Aloe vera yaprağını kesin ve jelini çıkarın. Ayrıca aloe vera jeline birkaç damla E vitamini yağı da ekleyebilirsiniz.
• Jeli doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın.
• Kendiliğinden kurumaya bırakın, sonra ılık su ile durulayın.
• Birkaç hafta boyunca günde iki kez bu basit yöntemi deneyin.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, ister çocuk ister yetişkin olsun, egzama için etkili bir besindir. Antifungal, antibakteriyel, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağı, çocuğunuzun cildinin kurumasını önlemek için, iyi bir nemlendirici olarak çalışır. Ayrıca, kaşıntı ile mücadele eden ve cildi yumuşatmaya yardımcı olan laurik asit, K vitamini ve E vitamini gibi sağlıklı vitamin ve besin deposudur. En iyi sonuç için, rafine edilmemiş, soğuk preslenmiş Hindistan cevizi yağı kullanın.

Kanıta dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp raporlarında yayınlanan bir çalışmada, saf Hindistan cevizi yağının antienflamatuar aktivite göstermesine ek olarak mükemmel bir yumuşatıcı ve doğal antibakteriyel ajan olarak çalıştığı bildirilmektedir.

• Kaşıntıdan kurtulmak için Hindistan cevizi yağını doğrudan etkilenen cilde günde birkaç kez uygulayın. Semptomlar tamamen ortadan kalkıncaya kadar kullanmaya devam edin.
• Egzama semptomlarını hafifletmeye ve genel bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olmak için çocuğunuzun beslenme düzenine 1 ila 2 yemek kaşığı ekstra saf Hindistan cevizi yağı ekleyin. Bunu çocuğunuzun yiyeceklerine veya içeceklerine ekleyebilirsiniz.

Hint Leylağı (Nim)

Nim olarak da bilinen Hint leylağı, egzamadan muzdarip çocuklar için bir başka harika yöntemdir. Antibakteriyel, analjezik, antienflamatuvar ve antimikrobiyal özellikleri; kuruluk, ağrı, kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma gibi egzama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca, nim yağı, etkilenen derinin nemlenmesini sağlar.

• Bir taşıyıcı yağ ile 5 veya 6 damla nim yağını seyreltin. Bir top pamuk veya kulak çubuğu kullanarak etkilenen bölgeye hafifçe sürün ve 20 dakika kadar bekletin. Yağı ılık suyla yıkayın. İstediğiniz sonuçları elde edene kadar günde bir veya iki kez tekrarlayın.
• Alternatif olarak, ılık banyo suyuna birkaç damla nim yağı ekleyebilir ve bebeğinizi suyun içinde en az 20 dakika oturtabilirsiniz. Cildini nazikçe kurulayın ve ardından hafif bir nemlendirici uygulayın. Bu tedaviyi günde bir kez kullanın.

  

Halis Çocuk, 14 Ocak 2019 19:52

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Narın Faydaları Nelerdir

Narın Faydaları Nelerdir

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Neden uykusuzuz?

Neden uykusuzuz?

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Tavuklu Kağıt Kebabı

Tavuklu Kağıt Kebabı

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Evlilikte üç önemli adım

Evlilikte üç önemli adım

Beslenmede  Yaşlılık Çağı

Beslenmede Yaşlılık Çağı

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Özgül Fobi Nedir

Özgül Fobi Nedir

Tefekkür

Tefekkür

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Çok üşüyorsanız  bunları okuyun

Çok üşüyorsanız bunları okuyun

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum eksikliği belirtileri

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı

Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı

Kalsiyum bakımından zengin: Deve kuşu yumurtasının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?

Kalsiyum bakımından zengin: Deve kuşu yumurtasının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?

Peygamberler ve Duaları

Peygamberler ve Duaları

Uzmanların mevsim geçişlerinde tüketilmesini istediği: Yeşil mandalinanın faydaları nelerdir?

Uzmanların mevsim geçişlerinde tüketilmesini istediği: Yeşil mandalinanın faydaları nelerdir?