Anadolu sofralarının vazgeçilmez lezzeti nohut

Şifa Bahçesi, 18 Şubat 2019 14:19

Anadolu sofralarının vazgeçilmez lezzeti nohut

8000 yıl önce ilk kez Anadolu topraklarında yetiştirilen nohutun, insan sağlığına birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz

  

Kıraç topraklarda rahatlıkla yetişen nohutun, krem ve siyah olmak üzere iki rengi bulunur. Hem yemek olarak hem de çerez olarak tüketebilen bu eşsiz besinin içerisinde A, C, B6, B12 ve E vitaminler bulunur. Özellikle A vitamini açısından oldukça zengindir. Bunun yanında beta karoten açısından da zengindir. Ayrıca bol miktarda mineraller içerir, kalsiyum, magnzeyum, potasyum açısından oldukça zengindir. Bunun yanında demir, selenyum ve bakır içerir. Ayrıca içerdiği iyileştirici asitler sayesinde kozmetik sektöründe ham madde olarak kullanılır. Yüzyıllar önce güzellik amaçlı kadınlar, nohutu bir gün boyunca suda bekletir daha sonra o suyu yüz temizleme de kullanırlarmış. Aynı zamanda nohutu ezip un haline getirerek içerisine zeytin yağı koyup maske olarak da değerlendirilmiş.

Nohut çok kıraç topraklarda da yetişebilmektedir. Bu yüzden ülkemizin kırsal kesimlerinde yaygın olarak yetiştirilir. Her ne kadar böyle olsa bile su kıtlığının az olduğu dönemlerde verimi az olabilmektedir.

Kolesterolün sağlıklı bir seviyede tutulmasından sindirim sistemi sağlığına kadar çok geniş bir yelpazade sağlık açısından fayda sağlayan nohut, içerdiği bol miktardaki lifler yardımıyla genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korumaktadır. Lifler ayrıca başta kolon kanseri olmak üzere sindirim sistemini ve bağırsakları tehdit eden kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir.

Nohut Cilt Sağlığını Korur: Nohutun bol miktarda içerdiği manganez özellikle cilt hücrelerinin sağlığını korumaya yarar ayrıca cilt hücrelerine zarar vererek cildin hızla yaşlanmasına neden olan serbest radikallerin hareket kabiliyetini azaltır ve cildin yaşlanmasına neden olan unsurları minimuma indirir.

Zerdeçal ve nohut karışımını cildinize uyguladığınızda cildi ölü hücrelerden temizler ve cildin nemlenmesini sağlar. Ayrıca bu uygulama cilt dokusu sağlığını koruyabilir.

Nohutun cilt sağlığı için kullanılan yüz maskelerinde yaygın olarak kullanıldığı bilinen bir şeydir. Bu yüz maskeleri cildin genel anlamda temizliğini sağlar ve doğal bir parlaklık ve esneklik kazandırır.

Saç Sağlığı İçin Faydalıdır: Nohutun içerdiği bol miktardaki vitaminler ve mineraller saç sağlığı açısından da hayati önem taşımaktadırlar. Özellikle bünyede meydana gelen demir eksikliği saç köklerinin zayıflamasına ve saçların dökülmesine neden olur. Nohutun içerdiği önemli miktardaki demir saç köklerinin güçlenmesini sağlar ve saç dökülmelerini engelleyebilir. Bunun yanında nohutun bol miktarda içerdiği protein ve manganez de saç dökülmesi sorununu ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Nohutun suyunu kafa derinize uygulayabilirsiniz, bu uygulama kepek sorununu çözebilir. Bu uygulama aynı zamanda kafa derisinin sağlığına katkıda bulunur.

Nohutun saç sağlığı için birçok farklı uygulaması vardır ve bu uygulamalar saç dökülmesini engellemenin dışında ayrıca saçlara doğal bir parlaklık ve yumuşaklık kazandırır.

Açlık Hissini Yatıştırır: Kilo vermek isteyenlerin başlangıçta en temel sorunlarından bir tanesi şüphesiz bastırılması güç olan açlık hissidir. Nohut yüksek kalitede protein içerdiği için uzun süre tokluk hissi kazandırır. Nohutta bulunan temel besinler ayrıca kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Özellikle içerdiği bol miktardaki lifler bağırsak hareketlerini arttırarak kilo verme sürecine katkıda bulunur.

Kolesterolü Dengeler: Günlük düzenli olarak tüketilen 3-4 fincan nohut kötü kolesterol sorununu ortadan kaldırabilir. Nohut kandaki kolesterol konsantrasyonunu engelleyen dislipidemi içerir. Bu da kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu konuyla alakalı yapılan bilimsel çalışmalar sağlıklı bir şekilde nohut tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha az kalp hastalıkları ve felç risklerine yakalandığını ortaya koymaktadır.

Düşük Sülfitlerin Sorunlarını Giderir: Nohutun bol miktarda mineral ve molibden içerdiğini yazmıştık. Bu özelliği yardımıyla bünyede sülfit seviyesinin düşmesiyle birlikte meydana gelen bulantı, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, baş ağrısı gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlayabilir. Nohutun içerdiği molibden sülfit seviyesini dengeleyerek meydana gelen sağlık açısından olumsuzlukları ortadan kaldırır. Molibden ayrıca karaciğer temizliğini sağlamaya yardımcı olur.

Nohut Uyumayı Teşvik Eder: Özellikle orta yaşlarda meydana gelen uyku problemi, tedavi edilmediğinde ilerleyen yaşlarda daha ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Amino asitler, triptofan ve serotonin gibi maddeler açısından oldukça zengin olan nohut uyku problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Özellikle akşamları yatmadan önce triptofan tüketmek sakin ve huzurlu bir uyku çekmenize yardımcı olabilir ki bu maddede nohutta oldukça fazladır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Bağışıklık sistemi ve metabolizma sağlığı için en önemli maddelerden bir tanesi demirdir. Demir vücutta az olduğu zaman birçok hastalık ortaya çıkabilir ki bunların en yaygın olanı anemidir. Nohut bol miktarda demir içermektedir. Bu özelliği sayesinde anemi hastalığına yakalanma riskini azalttığı gibi, vücutta oksijen taşımaya yardımcı olan demirin artmasını sağlar. Böylece direkt metabolizma ve bağışıklık sistemi sağlığına katkıda bulunur.

Nohut Kalp Sağlığını Korur: : Nohut bol miktarda çözünür lifler içermektedir. Bu özelliği sayesinde kalp hastalığı riskini azaltan kan şekeri seviyesini dengeler. Bunun dışında çözünür lifler aynı zamanda sünger görevi görererek kolesterolü emer ve kolesterolün bünyeye zarar vermesine izin vermez. Ayrıca bu özelliği safra sağlığı için de önemlidir.Düzenli nohut tüketimi kolesterol düzeyleri ve trigliseridleri düşürür, kötü kolesterolü ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu sıradan görünümlü ufak taneler tam bir kalp dostudur. Nohutun içerdiği eşsiz antioksidan kombinasyonu kan sağlığını ve damarların sağlığını korur. Bununla birlikte, alfa-linolenik asit (ALA) ve omega-3 yağ asitleri ile birlikte koroner kalp hastalığı ve kardiyovasküler riskini azaltır. Etkili bir antioksidan olduğundan dolayı damarların tıkanmasına engel olabilir. Bu yüzden nohut tüketimi sağlık açısından birçok avantaj kazandırır.

Kadın Sağlığı İçin Nohut: Nohutun kadın sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Bu konuyla alakalı yapılan birçok laboratuvar çalışması bu gerçeği ortaya koymuştur. Nohut içerdiği fitokimyasallar veya saponinler, meme kanseri ve osteoporozun önlenmesi son derece yararlıdır. Aynı zamanda menapoz sonrası ateş yükselmesi vakalarına karşı etkilidir.

 Nohut Enerji Verir: Bol miktarda demir içeren nohut aynı zamanda vücuda enerji verir. Özellikle anne adayları için emzirme döneminde demir çok önemlidir. Bunun dışında çocukların gelişmesi ve özellikle de ergenlik döneminde demir hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden çocukların  ve ergenlk dönemindeki delikanlıların düzenli olarak nohut tüketmeleri her sağlık uzmanı tarafından önerilmektedir.

Manganez Deposu: Bol miktarda mineraller ve özellikle de manganez sayesinde nohut vücudun enerji kaybını gidermeye yardımcı olur. Manganez aynı zamanda vücudun savunma sistemi için elzem olan minerallerin başında gelir.

Kemik Sağlığını Korur: Bol miktarda kalsiyum içeren nohut kemik sağlığı açısından çok faydalıdır. Özellikle çocukların sağlıklı kemik yapısının oluşması için kalsiyum hayati önem taşımaktadır. Bunun dışında düzenli olarak kalsiyum tüketimi yaşlanmadan kaynaklanan kemik sorunlarının oluşmasına engel olabilir.

Nohutun Sağlık Açısından Diğer Faydaları: Nohutun yüksek değerde içerdiği mineral ve vitaminler birçok hastalığa yakalanma riskini azaltırken bazı hastalıkları da tedavi edecek kadar güçlüdür. Nohutun içerdiği folik asit özellikle omur ilik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve hatta bazı sağlık uzmanları bunun omur ilik tedavisinde kullanıldığını söylemektedirler. Düzenli olarak nohut tüketimi folik asit düzeyinin sağlıklı seviyelerde seyretmesine yardımcı olur. Nuhut ayrıca diyabet hastaları için faydalı bir besin kaynağıdır. Nohutun içerdiği zengin protein ve lifler yardımıyla sindirimi kolaylaştırır. Bu özelliği sayesinde çok yavaş veya çok hızlı gıda hazmını engeller. Bunun sağlıklı bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde şeker ve kan şekeri etkisini stabilize etmeye yardımcı olur.

Bol miktarda fosfor içermesi kan hücrelerinin sayısının artmasını sağlar, aynı zamanda hemoglobini artırır ve böbrekten fazla tuzları temizler ve böbrek taşlarının oluşmasını engelleme özelliği de vardır.

Nohutun diğer bir önemli özelliği ise kanser riskini düşürmesidir. İçerdiği bol miktardaki lifler ve yağ asitleri sayesinde kolon kanserine yakalanma riskini azaltabilir. Ayrıca kolon hücrelerinin sağlıklı kalmasına ciddi anlamda yardımcı olur.

 

  

Şifa Bahçesi, 18 Şubat 2019 14:19

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Narın Faydaları Nelerdir

Narın Faydaları Nelerdir

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Neden uykusuzuz?

Neden uykusuzuz?

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Tavuklu Kağıt Kebabı

Tavuklu Kağıt Kebabı

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Evlilikte üç önemli adım

Evlilikte üç önemli adım

Beslenmede  Yaşlılık Çağı

Beslenmede Yaşlılık Çağı

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Özgül Fobi Nedir

Özgül Fobi Nedir

Tefekkür

Tefekkür

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Çok üşüyorsanız  bunları okuyun

Çok üşüyorsanız bunları okuyun

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum eksikliği belirtileri

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı

Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı

Kalsiyum bakımından zengin: Deve kuşu yumurtasının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?

Kalsiyum bakımından zengin: Deve kuşu yumurtasının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?

Peygamberler ve Duaları

Peygamberler ve Duaları

Uzmanların mevsim geçişlerinde tüketilmesini istediği: Yeşil mandalinanın faydaları nelerdir?

Uzmanların mevsim geçişlerinde tüketilmesini istediği: Yeşil mandalinanın faydaları nelerdir?