Bağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir?

Halis Bilgi, 08 Haziran 2020 09:45

Bağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir?

  

Mevsim geçişlerinde artan virüs ya da bakterilerden dolayı zayıflayan bağışıklık sistemi birçok hastalığa davetiye çıkarır. Vücudun temel taşı olan bağışıklığa dair merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki bağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler hangileridir? Tüm bu soruların cevapları haberin detayında...

Bağışıklık sistemi vücudun koruma kapısına benzetilir. Bu sistem vücuda giren tüm bakteri, parazit ve hücreleri kontrol eder. Zararlı olanlara karşı harekete geçerek vücudun deforme olmasına izin vermez. Alerjik reaksiyonlara karşı oldukça hassas olan bu sistem vücudun koruma kalkanı olduğundan yeterli miktarda vitamin ve mineral depo etmelidir. Çünkü bağışıklık sistemi zayıfladığı an vücudun hastalıklı hücrelere karşı gardı düşer. Çok kısa sürede hastalanmaya başlar. Hatta kanser hastalıklarına bile zemin hazırlar. Ancak bağışıklığın zayıflaması gözle görülen bir durum değildir. Farklı belirtilerle ortaya çıkan bağışıklık sisteminin zayıflığı bazı hastalıklarında belirtileri ile aynıdır. Bu yüzden belirtiler kendini gösterir göstermez bir uzmana başvurmakta fayda var. Aksi halde bağışıklık sistemi zayıflığı sanıldığı kadar normal bir sağlık durumu değildir. 

 BAĞIŞIKLIĞI VİRÜS VE BAKTERİLERE KARŞI GÜÇLENDİREN ÇORBA TARİFİ:

Medipol Mega Üniveristesi Hastanesi Aile Hekimi ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğrt. Üyesi Serhat Koran, son günlerde artan virüs ve bakterilere karşı bağışıklığı güçlendirmek için çorba ve çay tarifleri verdi. 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIF OLDUĞUNU GÖSTEREN İŞARETLER NELERDİR?

- Sık sık tekrarlanan üst solunum yolu hastalıkları,

- Mantar enfeksiyonun cilt yüzeyinde yaygınlaşması ayrıca cilt yüzeyinin hassas olması,

- Kronik sendrom haline gelen yorgunluğun giderek artması,

- El ve ayak soğukluğu,

- Vücut organlarındaki fonksiyonlarının komplikasyonlarının azalması,

- Düzenli beslenilmesine rağmen alınan vitamin ve minerallerin yeterli miktarda vücuda dağılmaması,

- Ağız içerisinde artan enfeksiyon ve bakteri sağlıklı hücrelerin mutasyona uğrayarak tümöre yol açar. En hafif belirtisi aft ve uçuklar olmasına rağmen en ağırı ise kanserdir.

 BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

- Vücut yeterli miktarda dinlenmediğinde stres hormonları yüksek derecede çalışır. Bu da kişinin agresif ve yorgun olmasına neden olur. Akabinde ise bağışıklığın zayıflamasına ve hastalıklara karşı direnç azalır. Uzmanlar bunun için düzenli uykunun şart olduğunu vurguluyor. 

- Yapılan araştırmalarda günlük 30 dakikalık egzersiz bağışıklığın güçlenmesinde etkili olduğu ortaya çıkarıldı. Aynı zamanda bu egzersizler iyi bir uyku ortamı için hormonların salgılanmasını da destekler.

- Ruhsal hastalıklardan en tehlikelisi depresyondur. Çünkü depresyon kişinin kendini huzursuz hissetmesi ve bunun sonucunda da düzenli yaşan kalitesini olumsuz etkiler. 

- Ayrıca uzmanlar günlük bazı besinlerin tüketilmesi gerektiğini ve bu besinleri alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini belirtiyor. 

 BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER 

ZEYTİN

Bağışıklığı güçlendirmede en etkili besin zeytindir. Uzmanlar içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde zeytinin kolesterolden kan basıncına kadar hemen hemen tüm komplikasyonlara iyi geldiğini belirtiyor. Ayrıca demir oranı yükse olan zeytin bağışıklık sitemindeki zararlı bakterilerle savaşan hücreleri 3 kat daha güçlendirir. 

 BADEM

İçerdiği alkali maddesi bağışıklık için oldukça önemlidir. Bu madde vücutta E vitamini etkisi yapar bu yüzden bağışıklığın güçlendirmenin yanı sıra hastalıklara savaşmasına yardımcı olur. Ara öğünde 10 tane tüketerek günün kalan kısmını daha dinç geçirmeye yardımcı olur.

 YUMURTA

Alerji etkisi dışında yumurta vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde yüzünü karşılar. Kas ve kemik güçlendirmesinden beyin sağlığına kadar etkili olan yumurtayı uzmanlar düzenli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Amino asit bakımından zengin olan yumurta bağışıklık sistemini için vazgeçilmez besinler arasındadır.

 YER FISTIĞI

Polifenol doğada bulunan en güçlü antioksidandır. Yer fıstığı bu madde bakımından oldukça zengin olduğundan uzmanların düzenli ama yeteri miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Alerji testi yapıldıktan sonra her hafta bir avuç tüketebilirsiniz.

 YOĞURT ZENCEFİL

Güçlü bir antioksidan olan zencefil, hücrelerin yapısını koruyarak bakteri ve virüslere karşı mutasyona uğramalarını engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini artırır. Enfeksiyonları önlemek için ideal besin olan zencefil, yoğurtla beraber tüketildiğinde etkisi daha da artar. Bir parça zencefili soyun yıkayın bir küçük kase yoğurtla beraber blendrdan geçirin. Bu karışımı günde bir kez tüketin.

 UZMAN DİYETİSYEN NİLAY KEÇECİ ARPACI'DAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMENİN EN KOLAY YOLLARI;

Son günlerde artan koronavirüs vakalarından sonra uzmanlar bağışıklık sisteminin güçlendirme konusunda tüyolar verir. Bu uzmanlardan biri de diyetisyen Nilay Keçeci oldu. Keçeci özellikle bu zamanda sıkı diyete girmiş olan kişilerin acilen diyetlerini yeniden gözden geçirip listelerine mutlaka bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler eklemeleri konusunda uyardı. Aynı zamanda keçeci genel hem bağışıklığı güçlendirmek hem de kilo almayı önleyici bir beslenme listesi sundu. İşte ayrıntılar; 

"Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren besinler; Günde mutlaka bir ara öğün ananas ile geçirilmeli. Somon balığı haftada bir ya da iki defa fırında yapılıp tüketilmeli. Özellikle sebze çorbaları kremasız her gün mutlaka bir kepçe içilmeli. Kapya (kırmızı biber), yeşil biber, maydanoz bunlar bağışıklığı kuvvetlendirir ve her gün bir avuç tüketilmeli. Yemeklerimize bol bol soğan ve sarımsak katmalıyız. Herhangi bir kronik hastalığınız yoksa günde bir fincan ekinezya çayı içilebilir. Gece yatmadan önce bir su bardağı kefir içilebilir. Mutlaka 2 litre su içmemiz gerekiyor. Multavitamin almak çok önemli bu dönemde multavitamin almıyorsak bile probiyotik takviye omega 3 takviyesi almak çok önemli bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Az tuzlu bol sulu gıdalar tüketip gün içinde mutlaka 30-45 dakika içerisinde hareket etmemiz lazım. Güne mutlaka güzel bir kahvaltı ile başlamak oldukça önemli. Kahvaltı da mutlaka yumurta ve peynir bulunmalı. Öğlen ve akşam yemeklerimizi hiç atlamadan miktarını küçülterek yememiz lazım çünkü ara öğün alınması şart! Özellikle gece atıştırmalıkları arttığı için ara öğünler daha da kötü bir hale geliyor gece ara öğünlerinde iki hurma iki ceviz şeklinde yenilmesi lazım. Gece uzun oturanların yatmadan 2 saat önce ara öğünü kesmeleri lazım. Ara öğünü ayva, leblebi gibi tok tutan şeylerle alabiliriz. Eğer çikolata canımız çok isterse ya da canımız çok tatlı istiyorsa hurma ile bitter çikolatayı karıştırıp fit tarifler yapılabilir. Gün içinde fırsat buldukça mutlaka yürüyüş yapmalıyız. Markete bir şey almaya giderken bir iki tur atıp markete gitmemiz lazım. Bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeliyiz. Et bile yiyorsak yanına sebze ile desteklemek gerekir. Salata bile yiyorsak içine ton balığı, limonlu, sirkeli tüketmek lazım. Günde 2 porsiyon meyve tüketmek lazım. Tokluk hissi vermesi için Türk kahvesi ve çay tüketebiliriz gün içinde. Yeşil çay ya da beyaz çay da tüketebiliriz. Havuç ve salatalık çiğ olarak yenilebilir çok acıktıkça. Bu dönem bağışıklık sistemi için kötü bir dönem olduğu için detoks  yapıp bağışıklığı düşürmemek gerekiyor. Bol bol sebze, meyve ile bağışıklık sistemimizi desteklemek gerekiyor. Her yemeğin içerisine etlerin balıkların bile üzerine limon sıkmak gerekiyor. Evden çıkmamak, genel tedbirleri almak ve kötü haberleri okumamak en önemlisi. Günde mutlaka muz ve 2-3 kuru kayısı ara öğün olarak tavsiye ediyorum çünkü seratonin salgılattığı için bu dönemde anksiyeteyi  azaltıyor."

  

Halis Bilgi, 08 Haziran 2020 09:45

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Her sabah 5 ıslatılmış badem tüketmenin mucize etkisi

Her sabah 5 ıslatılmış badem tüketmenin mucize etkisi

Aşil Tendonu Nedir? Aşil Tendiniti Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Aşil Tendonu Nedir? Aşil Tendiniti Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

İç Kulak İltihabı Nedir Belirtileri nelerdir?

İç Kulak İltihabı Nedir Belirtileri nelerdir?

Uyku Kalitesi Gençlerin Beyin Gelişiminde Etkili

Uyku Kalitesi Gençlerin Beyin Gelişiminde Etkili

Azimli ebenin geliştirdiği beşik emzirme kolaylığı sağlıyor

Azimli ebenin geliştirdiği beşik emzirme kolaylığı sağlıyor

Kenger Otunun Faydaları Nelerdir?

Kenger Otunun Faydaları Nelerdir?

Matematik evinde çocuklar eğlenerek öğreniyor

Matematik evinde çocuklar eğlenerek öğreniyor

DSÖ uyardı: 150 dakikadan fazla oturuyorsanız sağlığınız tehlikede

DSÖ uyardı: 150 dakikadan fazla oturuyorsanız sağlığınız tehlikede

Çok dilli olmak, beyni nasıl dönüştürür?

Çok dilli olmak, beyni nasıl dönüştürür?

Depresyon ve kaygıyı ilaçsız tedavi etmek mümkün mü?

Depresyon ve kaygıyı ilaçsız tedavi etmek mümkün mü?

Magnezyum glisinat nedır,  faydaları nelerdir?

Magnezyum glisinat nedır, faydaları nelerdir?

Masum Sanılan Şakalar, Akran Zorbalığına Neden Olabilir

Masum Sanılan Şakalar, Akran Zorbalığına Neden Olabilir

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Zemheri ne demek Ne zaman başlar

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Karanfilin faydaları ve kullanım şekli

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Sirkenin bilmediğimiz faydaları

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Düşünceler insanı hasta eder mi?

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?

stres ve stres yönetimi

stres ve stres yönetimi

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler

Vücutta karıncalanma neden olur?

Vücutta karıncalanma neden olur?

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Kadın mimar eli değmiş yenilikçi bir cami: Zebun Nessa

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Hangi pekmez neye iyi gelir?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Uykuya dalarken ani sıçrama hissi neden olur?

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Konya yöresel yemeklerinden nefis papara yemeği

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Oyun Oynarken İşitme Duyusunu Kaybetti, Şimdi Herkese Örnek Oluyor

Düdüklü tencere neden patlar

Düdüklü tencere neden patlar

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları

Hurma ceviz ikilisinin inanılmaz faydaları