Annelik Testi

Bilge Kadın, 23 Haziran 2020 14:32

Annelik Testi

  

“Nasıl bir anneyim?” “Acaba çocuğuma karşı davranışlarımda hangi çizgideyim?” “Kriz durumlarında çocuğumu sağlıklı yönetebiliyor muyum?” gibi sorularınıza cevap bulmak için sizler için hazırladığım aşağıdaki testi çözün:

1) Aşağıdaki anne profili seçeneklerinden hangisi olmak isterdiniz?

a) Her dediğini ikiletmeden yapan, üzmeyen, öfkelendirmeyen, uslu, uysal, kısaca her istediğini yerine getiren bir çocuk annesi olmak isterdim

b) Çocuğunu mutlu eden, güven ve sevgisini kazanmak için onun her istediğini yapan, onu üzmemek için bin bir çeşit hizmette bulunup onu el üstünde tutan bir anne olmak isterdim

c) Çocuğunu tanımaya ve yeteneklerini keşfetmeye çalışan bir anne olmak isterdim

d) Doğruyu yanlışı öğretmek için çalışıp-çabalayan, gerekirse ödül-ceza yöntemine başvuran ama aynı zamanda sevgisini, şefkatini ve ilgisini çocuğundan mahrum etmemeye özen gösteren bir anne olmak isterdim

2) Boş zamanınızı nasıl geçirirsiniz?

a) Sürekli bir şeylerle meşgul olduğum için pek boş zamanımın olduğu söylenemez

b) Muhakkak ki kendime zaman ayırır kendimi mutlu ve huzurlu edecek işlere yönelirim

c) Ailemle güzel vakit geçiririm

d) TV izlerim / İnternette gezinirim / Sosyal medya kullanırım

3) Evde kuralları en çok belirleyen kimdir?

a) Ben

b) Eşim

c) Yerine göre bazen ben bazen de eşim (ikimiz)

d) Aslında bizde belli başlı kurallar olduğu söylenemez

4) ‘Çocuk eğitmek’ denilince aklınıza ilk gelen nedir?

a) Sorumluluk isteyen hassas ve bir o kadar da önemli bir görev

b) Hiç uğraşamam

c) Çok sabır isteyen, yıpratan bir süreç

d) Dünyanın en zor işi

5) Tahmini olarak çocuğunuz günde kaç saat TV izliyor?

a) 0-1 saat

b) 2-5 saat

c) 6-9 saat

d) Uyku, yeme-içme gibi ihtiyaçlar haricinde sürekli

6) Çocuğunuzla iletişim konusunda aşağıdaki durumlardan hangisi size uymaktadır?

a) Çocuğumla çocuklaşır, onunla vakit geçirir, sıkça şakalaşırım

b) Anne çocuk çizgisi nettir. Büyükler yerini bilecek küçükler de yerini bilecek.

c) Günlük ihtiyaçlarını görmesinde yardımcı olur onun dışındaki zamanlarda kendi haline bırakırım

d) Çocuğumla sürekli bir çatışma içerisindeyim

7) Çocuk eğitiminde disiplin hakkında düşünceleriniz nedir?

a) Fazla kasmamak, fazla sıkmamak lazım bence. İşi oluruna bırakmak en sağlıklı olanıdır.

b) Çocuğum her şeyin bir sınırının olduğunu şimdiden bilmeli, kurallarla yaşamasını öğrenmelidir. O yüzden disiplin, eğitimde kesinlikle yer almalıdır.

c) Asla! Çocuğumun özgür yetişmesinden yanayım.

d) Disiplin uygulayarak çocuğumun bana karşı soğumasından endişe ediyorum

8) 2 saat sonra misafiriniz gelecek. Etraf dağınık, yemek hazır değil. Bir koşuşturma içerisindesiniz. Evi hızlıca topladıktan sonra tam yemek yapmak için mutfağa yöneleceğiniz sırada misafir odasından bir patırtı sesi duyuyorsunuz. Arkanızı dönüp baktığınızda çocuğunuzun oyuncaklarıyla etrafı saçıp-savurduğunu görüyorsunuz. İlk tepkiniz ne olurdu?

a) Öfkelenir, bağırıp-çağırır, çocuğa çabucak oyuncaklarını toplamasını ve odasına gitmesini söylerdim. Dinlemezse oyuncaklarını alır kaldırırdım.

b) Sükûnetimi korur, misafirlerin geleceğini anlatır, oyuncaklarını toplaması ve gidip odada oynaması için ikna etmeye çalışırdım.

c) “Ben şimdi yemek yapmaya gidiyorum. Geldiğimde bu oyuncakları burada görmek istemiyorum. Aksi takdirde ne olacağını biliyorsun” derdim.

d) Hiç aldırış etmem, “nasıl olsa çocuktur, oynasın” der oyuncaklarını saçıp-savurmasına müdahale etmezdim.

9) Bir davranışın yanlış olduğu mesajını çocuğunuza nasıl verirsiniz?

a) Ciddi/sert bakışlarla, işaret parmağımı sallayarak

b) Davranışı kötüleyebildiğim kadar kötüleyerek

c) Davranıştaki yanlışlığı, çocuğumun yaşı ve kavrayışına göre izah etmeye çalışarak ve rol model yoluyla kendim bu davranıştan uzak durarak

d) Ceza yöntemiyle veya o davranışı sergilediğinde sevgi ve ilgimden ya da başka bir şeylerden mahrum ederek

10) Yerli yersiz isteklerde bulunan, “yap!” denileni yapmayan, “yapma!” denileni yapan inadı tutmuş, işi çığırından çıkartmış çocuğunuza ne gibi bir çözüm bulursunuz?

a) Kesinlikle döverim

b) Yeter ki olay çıkmasın, canımı sıkmasın anlayışıyla isteğini yerine getiririm

c) İsteğini yerine getirmem ve bu hususta benim dediğime gelene dek de onunla inatlaşırım

d) Dikkatini başka yönlere çevirme arayışına girerim

11) Parkta veya bir misafirliktesiniz. Çocuğunuz başka çocuklarla oyun oynuyor. Oyun esnasında çocuğunuz başka bir çocuğa zarar veriyor? Ne yaparsınız?

a) Hemen müdahale eder ve kızarak tepki veririm.

b) “Yapma evladım” demekle yetinirim

c) Çocuğumu olay yerinden uzaklaştırır, yanlış davrandığını izah eder, uyarırım. Uyarılarıma rağmen tutumunu değiştirmezse o keyifli ortamdan onu kararımdan taviz vermemek şartıyla mahrum ederim.

d) Çocuğa zarar verdiği gibi ben de ona zarar verir, başkasına tattırdığı acıyı kendisinin de tatmasını sağlarım.

12) Çocuğunuz öfke patlaması yaşıyor. Öfkeden saçını başını yoluyor. Kendini yerlere atıyor. Bu durumda genelde ne yapıyorsunuz?

a) Elimden geldiği kadar susturmaya, sakinleştirmeye çalışıyorum. Şeker, çikolata gibi sevdiği şeylerle onu rahatlatmaya çalışıyorum

b) Böyle şeylere genelde hiç gelemem. Susturma çabalarıma rağmen devam ederse cezalandırıyorum (sözel şiddet, fiziksel şiddet, manevi şiddet uygularım)

c) Sakince öfkesine eşlik ediyor, öfkesinin dinmesini bekliyorum.

d) Öfkesini “yapma”, “sakin ol”, “ayıp”, “hiç yakışıyor mu sana”, “sen çok akıllısın” gibi sözlerle dindirmeye çalışıyor, öfkelenmenin zarar verici bir davranış olduğunu anlatıyorum

13) Okula gönderdiğiniz çocuklarınıza trafikle ilgili hangi uyarıda bulunursunuz?

a) Aman ha! Yoldan geçen arabalara dikkat et, çarpmasınlar sana

b) Sakın tek başına yoldan geçmeye kalkma! Yanında muhakkak ki bir arkadaşın olsun

c) Senin yoldan geçerken çok dikkatli davranacağına dair en ufak bir şüphem yok

d) Hiç uyarıda bulunmam

14) (2-5 yaş arası) çocuğunuzun tuvalet eğitimine başladınız. Başarılı geçen günler/aylardan sonra “artık alıştı” diyeceğiniz zamanda gündüzleri de geceleri de tekrar altını ıslatmaya başladı. Tekrar beze döner miydiniz?

a) Bu durum beni, dolayısıyla da çocuğumu fazlasıyla yıpratacağı için hiç tereddüt etmez bağlardım

b) Hayır kesinlikle. Çocuğun dengesi bozulur. Ayrıca beze dönersem öğrenmesi gecikir, okul çağında bile kendini ıslatmaya devam eder

c) Sağlık sorunu var mı yok mu öğrenmek için doktora başvururdum

d) “Aaa tekrar beze mi döndün?” “Herhalde bir yerlerde hat yaptın, çünkü bizim çocuk hemen öğrendi” gibi çevreden gelebilecek yorumları duymak istemediğim için ne yapar eder dönmezdim

15) Çocuğunuz başka bir çocuğa ait bir oyuncağı sahipleniyor. Oyuncak sahibi oyuncağını geri alabilmek için ağlıyor. Fakat çocuğunuz oyuncağı vermemekte diretiyor. Nasıl müdahale edersiniz?

a) Kavganın seyrini takip ederim. Çocukların sorunlarını kendilerinden çözmelerini beklerim. Kavga iyice kızışırsa müdahale eder, sorunlarını çözmede destek olurum

b) Ona bundan daha güzel bir oyuncak alacağımı vaat ederek ikna etmeye çalışırım

c) Oyuncağın kendisine ait olmadığını ve oyuncağı sahibine geri vermesi gerektiğini söylerim. Dinlemezse elinden çekip alır sahibine veririm

d) Dikkatini daha cazibeli bir oyuncağa veya duruma yöneltmeye çalışırım

DEĞERLENDİRME

Verdiğiniz cevaplara göre puanları toplayın:

1) a=1 b=2 c=3 d=4     6) a=1 b=3 c=2 d=4    11) a=2 b=3 c=4 d=1

2) a=2 b=3 c=4 d=1     7) a=3 b=4 c=1 d=2    12) a=3 b=1 c=4 d=2

3) a= 3 b=2 c=4 d=1    8) a=1 b=4 c=2 d=3    13) a=1 b=2 c=4 d=3

4) a=4 b=1 c=3 d=2     9) a=1 b=2 c=4 d=3    14) a=4 b=2 c=3 d=1

5) a=4 b=3 c=2 d=1     10) a=1 b=2 c=3 d=4  15) a=4 b=2 c=1 d=3

60 puan: Testin sonucunda bu puanı almayı başarmışsanız, sizi canı gönülden tebrik ederim. Allah’ın izniyle eğitimde sağlıklı yolu takip etmektesiniz. Bilinçli bir annesiniz. Eğitimin size yüklemiş olduğu sorumluluğu anlamış ve çocuğunuzu hayata en güzel biçimde hazırlayabilmek için çalışan duyarlı annelerdensiniz. Kriz durumlarında çocuğunuzu olması gerektiği gibi yönetiyor, eğitimin altın kuralları değerinde olan sevgi, ilgi, disiplin, tutarlılık, sabır, şefkat ve empatiden ödün vermiyorsunuz.

52-59 puan: Hedefiniz mükemmel bir anne olmak. Bunun için çocuğunuzu en iyi bir şekilde yetiştirebilmek için çaba sarf ediyor, çocuk eğitimine dair olan her şeyi merak ediyorsunuz. Bu mükemmelliyet arzunuz bazen size yanlış seçimler yaptırtsa da ve kriz durumlarında zaman zaman nasıl davranmanız gerektiği hususunda şaşırtsa da müsterih olun genellikle doğru istikamette yol alıyor, çocuğunuzun eğitimini kendinize dert ediniyorsunuz.

45-51 puan: İyi bir anne olmak istiyor, çocuğunuzu tanımaya çalışıyorsunuz. Bu süreçte zaman zaman iniş çıkışlar yaşıyorsunuz. Büyük bir titizlikle doğru adımlar atmaya çabalıyorsunuz. Ama hep bir şeyler ters gidiyor. Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarsızsınız. Net olarak belirlediğiniz kurallar da dahi taviz verebiliyorsunuz. Çocuğunuzun maslahatı için daha tutarlı ve kararlı olur, merhamet çizgisinden de uzaklaşmazsanız her şey yoluna girecektir inşaallah.

30-44 puan: Çocuğunuzu seviyorsunuz ve ona aşırı düşkünsünüz. Fakat bu aşırı düşkünlüğünüz eğitimde hatalar yapmanıza sevk ediyor sizi. Kriz durumlarında çaresiz kalıyor, genelde çocuğunuzun suyundan gitmeyi tercih ediyorsunuz. Ona sayısız oyuncaklar alarak, rüşvet derecesine getirtecek kadar ödüllendirerek yanlış davranışlarından kalıcı şekilde uzaklaştıramazsınız.  Ayrıca çocuğu kuralsız yetiştirerek ona iyilik ettiğinizi düşünüyorsunuz. Ama farkında olmadan ona en büyük kötülüğü ediyorsunuz. Disiplinli davranarak çocuğunuzun sizi artık sevmeyeceğinden endişe ediyor olabilirsiniz. Ama unutmayın çocuğunuz sizin ona sınırlarını göstermenize muhtaçtır.

15-29 puan: Anneliğinizi acilen gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Çocuğunuzla aranızda ciddi manada uçurumlar var. İletişim yok denilecek kadar az. Umursamaz bir tutum içindesiniz. Çocuk bakmak sizin için adeta bir yük haline gelmiş. Hayata ve çocuk eğitimine karşı bakış açınızı değiştirin. Şayet tutumunuzu değiştirmez bu hal üzere ısrar ederseniz, çocuğunuzla ileriki zamanlarda çok daha ciddi boyutta sorunlar yaşarsınız. Ayrıca kendi kabuğunuza çekilmek yerine ailenizle mutlu olmayı deneyin ve elinizdekilerden dolayı Allah’a şükretmeyi ihmal etmeyin.

  

Bilge Kadın, 23 Haziran 2020 14:32

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır?

Neden Çok Yorgunuz

Neden Çok Yorgunuz

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni stres olabilir

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Seyahat Edin Sağlıklı Kalın

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Bebeklerde Oluşan Pişiklere Çözümler

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için 5 yöntem

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Çocuklar Neden Sınırlara İhtiyaç Duyarlar?

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: 'İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz'

Narın Faydaları Nelerdir

Narın Faydaları Nelerdir

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Tokat mutfağından Düğü Pilavı (Dolmaiçi)

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Evlilikte “Güven” oluşunca ömür boyu aşk başlıyor

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Tarihi külliyede kum oyunu terapisi eğitimi ile kiltelere ulaşıyorlar

Neden uykusuzuz?

Neden uykusuzuz?

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Vazelin Nedir Nerelerde Kullanılır

Tavuklu Kağıt Kebabı

Tavuklu Kağıt Kebabı

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Çocuklarda Öfke Nöbeti

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Güçlü bir bağışıklık bulaşıcı hastalıklardan korur

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Saglıklı uyku için karanlıkta uyuyun

Evlilikte üç önemli adım

Evlilikte üç önemli adım

Beslenmede  Yaşlılık Çağı

Beslenmede Yaşlılık Çağı

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Günde 30 Dakika Egzersizin Vücuda İnanılmaz Etkisi

Özgül Fobi Nedir

Özgül Fobi Nedir

Tefekkür

Tefekkür

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kış depresyonuyla baş etme yolları

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Kişisel ve Toplumsal Huzurun Teminatı: Ahde Vefa

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Saatlerin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Çok üşüyorsanız  bunları okuyun

Çok üşüyorsanız bunları okuyun

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Kardeş kıskançlığını önlemek için önemli ipuçları

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Coğrafi işaretli ürünlere her geçen gün ilgi artıyor

Magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum eksikliği belirtileri

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Tuvalet eğitimi için ideal dönem: 18-36 ay arası

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Nişanlılar Arasındaki Münasebet Ne Şekilde Olmalıdır?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

Yangın çıkarma: Piromani hastalığı nedir? Piromani hastalığının belirtileri nelerdir?

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

En kolay kabak tatlısı nasıl yapılır? Canan Karatay'dan kabak tatlısı tarifi

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Tanışmalarımız Tevazu Koksun!

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Gerçek sebebi ortaya çıktı! Burnunuz sürekli bu haldeyse...

Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı

Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı

Kalsiyum bakımından zengin: Deve kuşu yumurtasının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?

Kalsiyum bakımından zengin: Deve kuşu yumurtasının faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?

Peygamberler ve Duaları

Peygamberler ve Duaları

Uzmanların mevsim geçişlerinde tüketilmesini istediği: Yeşil mandalinanın faydaları nelerdir?

Uzmanların mevsim geçişlerinde tüketilmesini istediği: Yeşil mandalinanın faydaları nelerdir?