Kadına şiddette sınıfta kalan şehir
Şifa Bahçesi, 13 Ağustos 2014 12:24
                        
En çok şiddet 1213 vakayla İzmir’de yaşandı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerini değerlendiren Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli, “Çocukluğunda şiddete maruz kalanlar ileride şiddet uyguluyor. Şiddet uygulayan kişilerde beyin anormallikleri görüldüğünü destekleyen 8 çalışmanın 3’ünde, Nörolojik bozulma ve 4 çalışmada, vakaların yüzde 24 ila yüzde 100’ünde kafa travması tespit edilmiştir.” dedi.
Sağlık Bakanlığı kadına yönelik şiddet verilerini açıkladı. Buna göre geçen yıl ülke genelinde 12 bin 946 şiddet olayı gerçekleşti ve en çok vaka bin 213 vaka ile İzmir’de yaşandı. Kadına yönelik şiddetin daha çok olduğu düşünülen doğu illerindeki vakaların düşük olması da göze çarptı ve vakaların resmi kayıtlara yansımadığı düşüncesine yol açtı.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerini değerlendiren Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli, “Tüm kayıtların tutulması istatistiksel ve bilimsel olarak anlamamızda önemli rol oynuyor. Sağlık, emniyet ve jandarma gibi kuruluşların kendilerine yansıyan veya şüpheli olayların kayıtlandığı bir veri tabanı oluşturulması gerekir. Özellikle doğu illerdeki bu sorunun üstünden gelinmesi o bölgede şiddeti azaltmak için uygulanan eğitim, rehabilitasyon ve gerekli tedavi yöntemlerinin sağlıklı çalışıp çalışmadığını bize gösterebilir” dedi.
Kadına yönelik şiddet uygulayan ve tasarlayıp eyleme döken organ erkeğin beyni olduğunu söyleyen Sürmeli,
“Erkeğin beyni olgunlaşma süreçlerinde, aldığı eğitim ve çevresel faktörlerden etkilenir. Kıskançlık, namus veya töre cinayetlerinde beynin düzgün çalışmasında bir problem olması gerekir ya da beyni düzenli çalışmayan kişiler karar verme yetilerinde düzensizlik yaşarlar ki, bu da onları şiddet uygulayan kişi haline getirir” dedi. Suç davranışlarına baktığımız zaman dürtüsellik, kontrolü kaybetme ve öfke içermektedir. Çocukluklarında şiddete veya sözel aşağılamaya maruz kalan kişiler şiddet uygulamayı öğrenmeleri ve beyinlerinin gelişmesinin bundan etkilendiği bilinmektedir. Şiddet uygulayan kişilerde beyin anormallikleri görüldüğünü destekleyen 8 çalışmanın 3’ünde, Nörolojik bozulma ve 4 çalışmada, vakaların yüzde 24 ila yüzde 100’ünde kafa travması tespit edilmiştir. “ diye konuştu.
Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli, “Çocukluğundan beri çeşitli şekilde (hafif, orta veya ağır derecede) kafasına darbe almış bir kişi, okul döneminde dikkatsizlik, motivasyon eksikliği ve öğrenmede zorluk çektiği gibi, arkadaş ilişkilerinde zorluk, ani öfke nöbetleri ile nesne veya kişilere vurmaya başlayabilir, küfür ve hakaret edebilir. Sabırsız olur, istediği hemen yapılmazsa tehdit edebilir ( karşısındakini veya kendini öldürmekle tehdit edebilir). Kendisine zarar verme düşünceleri ve başkasına zarar verme düşünceleri olabilir” açıklamalarında bulundu. Hiçbir kafa travmasının hafife alınmaması gerektiğini belirten Sürmeli, “Bisiklet kazası, düşme ve kafa çarpmaları, trafik kazası, zor doğum gibi durumların hepsinde beyin içerde kafaya sert bir şekilde çarpmaktadır ve elektrik akım değişikliği yaratabilmektedir. Bu da dijital EEG kayıtlaması ile tespit edilebiliyor” dedi.
Kadına yönelik şiddette neurofeedback ile tedavi olduğunu ifade eden Sürmeli, “Neurofeedback, kişiye beyin dalgalarını olumlu yöne değiştirmesi için görsel ve işitsel ödüllerin verildiği bir operant koşullanma yöntemidir. Şiddet kafa travmasına bağlı olsa da olmasa da beyindeki sorumlu bölgeler aynı olduğu için neurofeedback oldukça yararlı bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Sürmeli, “ Kadınlara şiddet uygulayan kocaların, erkek arkadaşların, aile yakınlarının iyi bir psikiyatrik incelemeden geçirilmelerinin ve tedavinin ana desteği olarak nöroterapi uygulanmasının olumlu sonuç ortaya çıkaracağına dair bilimsel yayınlar var ve bizim tecrübelerimiz de bu yönde diyor.” şeklinde konuştu.
Şifa Bahçesi, 13 Ağustos 2014 12:24
Yorumlar (0)
                        A vitamini içeren gıdalar nelerdir
                        Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür
                        Karı-Koca Arasında Sevgi Bağını Geliştirme ve Devam Ettirme
                        Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gelişim, zorluklarla yüzleştiğimizde başlar”
                        DUA
                        Mukus nedir, Vücuttaki işlevleri nelerdir
                        Her sabah 5 ıslatılmış badem tüketmenin mucize etkisi
                        Aşil Tendonu Nedir? Aşil Tendiniti Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
                        İç Kulak İltihabı Nedir Belirtileri nelerdir?
                        Uyku Kalitesi Gençlerin Beyin Gelişiminde Etkili
                        Azimli ebenin geliştirdiği beşik emzirme kolaylığı sağlıyor
                        Kenger Otunun Faydaları Nelerdir?
                        Matematik evinde çocuklar eğlenerek öğreniyor
                        DSÖ uyardı: 150 dakikadan fazla oturuyorsanız sağlığınız tehlikede
                        Çok dilli olmak, beyni nasıl dönüştürür?
                        Depresyon ve kaygıyı ilaçsız tedavi etmek mümkün mü?
                        Magnezyum glisinat nedır, faydaları nelerdir?
                        Masum Sanılan Şakalar, Akran Zorbalığına Neden Olabilir
                        Zemheri ne demek Ne zaman başlar
                        Karanfilin faydaları ve kullanım şekli
                        Dengesiz ve Kararsız Anne-Baba Tutumunun olumsuz etkileri
                        Kaygıyı yok eden en basit yol: 4-7-8 tekniği zihni rahatlatıyor - 5
                        Boğazdaki asit reflüsünden kurtulmanın doğal yolları
                        Sinüzit Nedir Belirtileri Nelerdir?
                        Yaşlılar, susadıklarını hissettiklerinde aslında uzun bir süre susuz kalmış oluyorlar!
                        Sirkenin bilmediğimiz faydaları
                        Neden bazıları daha sık ve kolay hastalanır
                        Hangi yaşa geldiğimizde kendimizi artık genç hissetmiyoruz
                        Evinin odasında üretiyor, 5 ülkeye gönderiyor
                        Kış aylarında açık havada spor yaparken dikkat
                        Düşünceler insanı hasta eder mi?
                        Osmanlı saray mutfağından günümüze miras, İmaret Çorbası
                        Gübreye alternatif ürün Antalya'da geliştirildi! Bitki gelişimini üst seviyeye çıkarıyor
                        Çocuklarınıza Göstereceğiniz İlginin Önemi
                        Akıllı saatlerdeki gizli tehlike
                        Negatif düşüncenin gücü: Nosebo etkisi nedir?
                        stres ve stres yönetimi
                        çocuklarda parmak emme ve yapılması gerekenler
                        Vücutta karıncalanma neden olur?
                        