Fast foodun her lokması damarlarınıza zarar veriyor

 

08 Ocak 2015 17:08
Fast foodun her lokması damarlarınıza zarar veriyor




Tek bir hamburger hiçbir şey yapmaz diye mi düşünüyorsunuz? Montreal Üniversitesindeki bir çalışmaya göre, doymuş yağ içeren tek bir öğün bile damarlarınıza zarar verir.


  Tek bir hamburger hiçbir şey yapmaz diye mi düşünüyorsunuz? Montreal Üniversitesindeki bir çalışmaya göre, doymuş yağ içeren tek bir öğün bile damarlarınıza zarar verir.Üniversiteye bağlı Montreal Kalp Enstitüsünün Kardiyovasküler Önleme ve Rehabilitasyon Merkezide Araştırma Yöneticisi olan Dr. Anil Nigam, abur cuburdan oluşan bir öğüne karşılık tipik bir Akdeniz öğününe karşılık vasküler endotelyum sağlığını araştıran çalışmanın yazarlarından.Çalışma, bir hafta Akdeniz etkili öğün (somon, badem ve zeytinyağında pişmiş sebzeler) yiyen, diğer hafta fast food (sosis, yumurta ve peynirli sandviç ve üç patates kızartması) yiyen, sigara içmeyen 28 kişiyi kapsadı. İki öğünde de kaloriler %50-60 oranındaki yağlardan elde ediliyordu ama Akdeniz yağları tekli doymamış ve çoklu doymamışken fast food öğünleri hiç omega 3 yağ asidi olmadan doymuştu. Yemekten önce, her öğünden 2 ve 4 saat sonra katılımcıların, temel enfotelyal işlevi değerlendirildi.Sonuçlar tahmin edilebileceği gibiydi. Abur cubur yedikten sonra, deneklerin damarları perhiz durumunda ölçüldüğünde %24 daha az genişledi ve kan akışını kısıtladı. Ama sağlıklı bir Akdeniz öğünü yedikten sonra deneklerin damarları normal işlev gördü.Her öğün sağlıklı bir seçimdir"Zayıf endoteliyal işlev, aterosklerozun en önemli işaretçilerinden biridir,” diyor Dr. Nigam. Damarların genişleme derecesi, ateroskleroz diye bilinen sertleşmeleriyle ve koroner arter hastalığıyla çok yakından ilişkili.Yüksek kan trigliseritleri olan denekler, Akdeniz öğününün yararlarını gördüler. "Yüksek trigliserit düzeylerine sahip bireyler, örneğin metabolik sendrom hastaları, damarları sağlıklı tuttuğu için bu öğünden yararlanacaklardır,” diye ekledi Dr. Nigam.Damarlara zararı gösteren bulgulara ilave olarak abur cubur ve fast food depresyon nedeni olarak da gösterilmiştir. Aslında Halk Sağlığı Beslenmesi dergisinde yayımlanan çalışma gösteriyor ki fast food tüketenlerin, sağlığa zarar veren besinlerden çok az tüketen veya hiç tüketmeyenlere göre %51 daha fazla depresif olma ihtimalleri var. Dahası, depresyon riskinin daha fazla fast food ve abur cubur tüketimiyle arttığı keşfedildi.Taze Yemeğe Karşı Hızlı YemekTekli doymamış yağlar, örneğin zeytinyağında bulunanlar, bilişi artıran ilk 5 yiyecekten biridir ve çoklu doymamış yağ asitleri yeni beyin hücreleri yapmaya yardım eder. Omega 3 yağ asitlerinin de sayısız yararı vardır, örneğin ömrü uzatmaya yardım eder ve ruh halinizi düzeltir. Yemekler hakkında her gün yüzlerce karar veririz; bu kararları iyi vermemiz önemli. Taze yemek her zaman ucuz bir karar olmasa da uzun vadede daha az doktor parası ödediğinizde telafi edecektir.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.