Sınav kaygısıyla başa çıkmanın 6 kuralı

 

17 Eylul 2015 14:46
Sınav kaygısıyla başa çıkmanın 6 kuralı




Sadece çocukları ya da gençleri ilgilendiriyor gibi görünse de yetişkinlerin de karşısına çıkabilecek sınav kaygısı ile başa çıkmak konusunda 6 altın öneri...


  Uzman Hipnoterapist Psikolog Gani Eser sınav kaygısı ile başa çıkma konusunda hem yardım edici hem de aydınlatıcı bilgiler verdi. Sınav kelimesi çoğumuz için rahatsız edici bir anlam taşır. Akademik ya da mesleki yönden sürekli seviyemiz ölçülür, başarılı olup olmadığımız, bir pozisyonu hak edip etmediğimiz sınavla belirlenir. İşte herkesin yaşayabileceği sınav kaygısı ile başa çıkmanın 6 önemli kuralı:1- 'Sınav' kelimesini hayatınızdan çıkarınBu rahatsız edici kelimenin yerine 'fırsat' demeye başlarsanız bakış açınız olumlu yönde değişecektir.2- 'Ders çalışmak' yerine 'öğrenmek' kelimesini kullanınDers çalışmak; bilgiyi almak, hafızada tutmak, sınav zamanı kullanmak ve sonra unutmak anlamına gelirken öğrenmek; bir bilgiyi içselleştirmek, bir parçamız haline getirmektir.3 - Algı biçiminize göre öğrenme modelleri seçinGörsel, işitsel ya da duyusal algı biçimlerinden hangisi baskınsa öğrenme materyallerini ona göre seçin. İşitsel algınız ön plandaysa dinleyerek ya da sesli okuyarak daha kolay öğreniebilirsiniz. Videolar, slaytlar, resimler, tablolar ve grafikler görsel algınız baskınsa tercih etmeniz gereken materyallerdir. Kinestetik algıya sahip olanlarınız ise öğrenirken duygularını da işin içine katarlarsa işleri kolaylaşır.4 - Kişiliğinize göre motive olunKimimiz 'acıdan kaçan', kimimiz 'hazza yaklaşan' bir kişiliğe sahibiz. Acıdan kaçanlarımız sınavda başarılı olamadıkları taktirde ne hissedeceklerine, hazza yaklaşanlar ise başarılı olduklarında tadacakları duyguya odaklanarak motive olur.5- Kaygının kaynağının gerginlik olduğunu unutmayınSınav gününü hayal edin. Gergin hissediyorsanız derin nefes alıp rahatlamaya çalışın. Salona girişinizden kağıdınızı teslim ettiğiniz ana kadar olan her anı zihninizde canlandırın. Hangi aşamada gerginlik artıyorsa derin nefes alıp gevşeyin ve devam edin. Kurgunuz ne kadar gerçekçi olursa o kadar başarılı olursunuz. Gevşeyerek ve odaklanarak harika bir fırsat elde edeceğinizi düşünün.6- Çevreden gelen olumsuz söylemlere kulağınızı tıkayın.Bu sizin fırsatınız. Başkalarının değil. O halde iç sesinizi daima önemseyin..  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.