Böbrek taşı için tüketilmesi gereken besinler

 

10 Temmuz 2015 16:51
Böbrek taşı için tüketilmesi gereken besinler




Prof. Dr. Erdal Yılmaz, sitrat açısından zengin olan taze sıkılmış domates ve limon suyunun böbrek taşı oluşumunu önlediğini söyledi.


  Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbrekte taş oluşması sonucu meydana gelen rahatsızlık için medikal tedavilerin veya ilaçların çok etkili olmadığını belirtti.Tedavilerle taş oluşumunu tamamen engelleyemediklerini dile getiren Yılmaz,"Ancak kullanabildiğimiz yardımcı tedaviler, ilaçlar var. En basit taş tedavisi vücut dışından şok dalgaları ile taşın kırılmasıdır. Endoskopik yöntemlerle taşın böbrekten ve üreterlerden alınması ve son yıllarda çok tercih etmediğimiz açık ameliyat seçeneği de elimizde bulunuyor" dedi.Böbrekteki taşların ailevi yatkınlık sonucu oluşabildiğini veya doğuşsal bazı sorunlarla ortaya çıkabildiğini belirten Yılmaz, "İdrarda koruyucu bazı maddeler vardır ki; bunların en önemlisi sitrattır. Sitratın azlığı, taş oluşumuna yol açabilir. Bazı gıdalarda sitrat maddesinin daha yoğun olduğu ortaya konmuştur" dedi.Limon sıkılarak suyu içilmeliHastaya dışarıdan vererek, idrardaki sitrat miktarını artırabildiklerini kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bununla ilgili yapılmış çeşitli bilimsel çalışmalar var. Bunlardan birisi özellikle turunçgillerin taze sıkılmış suları. Bu konu ile ilgili en fazla yapılan çalışma limonla ilgili. Hastalarımıza limonu bir litrelik suya tamamen sıkmalarını ve çok hafif tatlandırarak içmelerini öneriyoruz. Çünkü idrardaki sitrat miktarı limonata ile artabilir. Bununla ilgili bilimsel çalışmalar var. Limonun yanı sıra portakal suyu ile ilgili de laboratuvar çalışmaları bulunuyor. Hastaların taze sıkılmış portakal ve greyfurt suyu içmesi de benzer şekilde idrarda sitrat miktarını artırarak, koruyucu etki yapacaktır."Taze sıkılmış domates suyu tüketimi de önemliİdrardaki sitrat miktarını artıran ilaçları bazı hastaların kullanamadığını belirten Yılmaz,"Özellikle mide hastası olanlar bu ilaçları içemeyebilir. Oysa limon, portakal ve greyfurt suyunun kullanımı kolay ve ilaca eşdeğer sitrat miktarı sağlayabildiği için hastalarımıza önerilebilir. Turunçgillerin dışında bazı sebzelerin içeriğinde de sitratın fazla olduğu belirlendi. Kliniğimizde yapılan bir laboratuvar çalışmasında, taze sıkılmış domates suyunun da idrardaki sitrat miktarını limon kadar artırabildiği ortaya kondu. Çeri olarak bildiğimiz tür ile bahçe domatesi ya da sera domatesi arasında sitrat açısından fark olmadığını tespit ettik" diye konuştu.Türkiye'de özellikle böbreklerinde taş olan birçok hastanın gilaburu meyvesini tükettiğini belirten Yılmaz, bu meyvenin de taş oluşumunda koruyucu özelliği ile ilgili araştırmalar bulunduğunu aktarırken, gilaburu suyunda da limon, portakal, greyfurt ve domatesteki kadar sitrat olduğunu sözlerine ekledi.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.