Vitaminlerin Bilinmeyen Dünyası

 

17 Ocak 2015 08:11
Vitaminlerin Bilinmeyen Dünyası




Tüm vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça önemlidir.


  Tüm vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça önemlidir. İki gruba ayrılan vitaminler; Suda Eriyenler ve Yağda Eriyenler olarak incelenir.Suda EriyenlerB grubu vitaminleri (B1,B2,B3,B5,B6,B12) biyotin, kolin, folikasit, inositol, paraaminobenzoik asit ve C vitamini suda erirler. Bu grupta yer alan vitaminler vücudun direncini arttırır, kan yapar, kas ağrılarını ortadan kaldırır, sinir sistemini düzenler, cilt hastalıklarını önler, diş eti hastalıklarının oluşumunu engeller, enerji verir ve antioksidan özelliğe sahiptir. B grubu vitaminleri tahıl ürünleri, et, balık ve kuruyemişte bulunur, C grubu vitaminleri ise bol miktarda turunçgillerde mevcuttur.Yağda EriyenlerYağda eriyen vitaminler A, D, E, K vitaminleridir. A vitamini balık, et, karaciğer, süt, yumurta ve peynirde bulunur. Günlük ihtiyaç 1 mg’dır ve embriyonun gelişmesi ve büyüme için gerekli hücrelerin çoğalmasını sağlar. Yemek borusu, ağız, mide, bronş, bağırsak ve vajina iç derisini korur, akne oluşumunu engeller ve çeşitli kanser türlerine karşı etkilidir. D vitaminin kaynağı güneştir, güneşteki ultraviyole ışınları cilt yağının D vitamini üretmesini sağlar. Güneşe ek olarak yumurta, balık, peynir, mantar ve karaciğerde de bulunur. Bir insanın D vitamini ihtiyacı günlük 5 mg’dır, raşitizm ve osteomalzi denilen kemik hastalıklarını önler. E vitamini yağda eriyen önemli bir antioksidandır, kuruyemiş ve sıvı yağlardan temin edilebilir. Sinir sistemi, kaslar, üre organları, atardamar hastalıkları ve çeşitli kanser hastalıklarına karşı korur.  K vitamini lahana, ıspanak, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, tahıl ürünler, peynir, bitkisel yağlarda bulunur. Kanın pıhtılaşmasını destekler, diş eti kanamalarını önler ve kemikler için faydalıdır.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.