İşitme kaybını önleyebiliriz

 

29 Mayıs 2014 18:45
İşitme kaybını önleyebiliriz




Her yaşta görülün işitme kaybını önleyebilecek bir takım tedbirlerin bulunduğunu ve bunlara özel önem verilmesi gerektiği uyarısı yapılıyor


  Acıbadem Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, iletişimden sosyal gelişime kadar birçok alanda sorunlara yol açabilen işitme kayıplarının temelinde yatan sorunun erken dönemde tespit edilmesinin önemli olduğunu söyledi.İşitme kaybı her yaş döneminde görülebilen çok önemli bir sağlık sorunu. Sorunun temelinde, çeşitli hastalıklardan aşırı gürültülü bir ortamda çalışmaya kadar birçok neden yatabiliyor. Bazı durumlarda yeni doğan bebeklerde görülebilen işitme kayıpları yaşlılık döneminde de ortaya çıkabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, "İşitme kayıpları her yaşta görülebildiği gibi şiddeti ve kalıcılığı da değişkenlik gösterebiliyor. Sorunun çözümü için gerekli testler vakit kaybedilmeden yapılmalı." dedi.İşitme kayıpları bazı durumlarda muayene ile teşhis edilebilirken bazen de çok sayıda test yapılması gerekebiliyor. İşitme kaybına neden olan risk faktörlerin başında yaş ve genetik geliyor. Kulağın bölümlerine göre işitme kayıplarının nedenlerinin de değişkenlik gösterebildiğine dikkat çeken KBB Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, işitme kaybı nedenlerini şöyle sıraladı: Dış kulakta bulunan kir, yabancı cisim varlığı; kulak kepçesi yokluğu; doğuştan şekil bozukluğu; dış kulak yolunun doğuştan kapalı olması; dış kulak şeklinde bozukluk ya da dış kulak iltihabı veya tümörleri işitme kayıplarına neden olabiliyor. Orta kulakta iltihap, basınç düşüklüğü, orta kulak kireçlenmesi, orta kulakta yer alan tümörler, yırtılmış ya da delinmiş kulak zarı işitme kayıplarından sorumlu olabiliyor. Yaşlılığa, yüksek gürültüye maruz kalmaya bağlı olarak iç kulaktaki işitme sinirlerinin zarar görmesi de kayıpların meydana gelmesinde önemli bir etken. Ayrıca iç kulak iltihabı, meniere hastalığı ve işitme sinirinde bulunan tümörler de işitme kaybına neden olabiliyor. Kalıtımsal nedenler kişiyi bu değişikliklere daha yatkın hale getirebiliyor. Bu tür bir işitme kaybı kalıcı işitme kaybı olarak da biliniyor. Mesleki deformasyon ve birtakım ilaçlar da işitme kaybına neden olan önemli risk faktörleri arasında.HANGİ TESTİN YAPILACAĞINA UZMAN DOKTOR KARAR VERİYORGenel olarak odyometrik testler adı verilen işitme testlerinin kulak hastalıklarının değerlendirilmesinde son derece önemli olduğunu belirten Dr. Feyha Kahya Aydoğan, "Hastalığın teşhisinde ve tedavisinin belirlenmesinde bu testlere sıklıkla başvuruluyor. Bu anlamda kullanılan birçok test var ve her biri farklı konularda bilgi verebiliyor. Hastaya bu testlerden hangisinin yapılacağı ise KBB doktoru tarafından hastanın şikayetlerine, muayene bulgularına ve diğer tetkik sonuçlarına göre belirleniyor" diye. İşitme kaybından korunmak için risk faktörlerine dikkat edilmesinin önemine de dikkat çeken Dr. Aydoğan, kulaklarda meydana gelen şikayetlerde zaman kaybedilmemesi gerektiğini ve derhal bir KBB doktoruna başvurularak işitme testlerinin yaptırılmasını öneriyor.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.