Fındık yağının sağlığa olan faydaları

 

21 Haziran 2015 04:03
Fındık yağının sağlığa olan faydaları




Üreme sistemini olumlu yönde etkileyen fındık yağı, alzheimer ve parkinson gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde de oldukça etkili.


  Çoğu kişi yemeklerinde  fındık yağı kullanmayı pek tercih etmez. Ancak uzmanlar, fındık yağının sağlığa ciddi yararları olduğunu belirtiyor. Bunlardan en önemlileri ise alzheimer ve parkinson hastalığını önlemeye yardımcı olması.İHA'nın haberine göre, bünyesinde diğer yağlardan daha fazla E vitamini bulunduran fındık yağının, alzheimer ve parkinson hastalığını önlediğine dikkat çeken Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Budak, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:Yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip“Yapılan birçok araştırma, E vitamini içeren yağların parkinson hastalığını önlediğini gösteriyor. Fındık yağında bol miktarda bulunan E vitamini üreme sistemine olumlu katkı yaptığı gibi, alyuvarların parçalanmasını önleyerek kan değerlerini düzenliyor. Ayrıca en etkili antioksidan olduğu kadar vücut hücrelerini koruyarak ve yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktiriyor. alzheimer ve parkinson hastalığını da önlüyor."Kalp-damar hastalıklarıa birebirKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Fındık-Çay Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Asım Örem ise fındık yağının, kalp damar hastalıklarına karşı adeta bir ilaç olduğunu vurguladı. Fındık yağının yağ asitleri bileşiminde yüzde 85 oranında oleik asit bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Örem, “Bu oran zeytinyağı da dahil diğer bitkisel yağların üzerindedir. Oleik asit; yüksek tansiyon riskini azaltmakta, kötü kolesterolü (LDL) düşürmekte, iyi kolesterolü (HDL) artırmakta, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermekte, diyabetli hastaların insülin ihtiyacını azaltmakta, kan şekerini düzenlemekte ve tümör gelişimini engelleyerek kansere karsı koruyucu etki yapmaktadır” dedi.Isıya karşı en dayanıklı yağAyrıca fındık yağının yanma noktasının diğer yağlardan çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Örem, şöyle devam etti: "Yanma ısısı 220-240 derece olan fındık yağı ısıya karşı en dayanıklı yağdır. Fındık yağı dışındaki diğer yağların, yüksek ısıya dayanamadığından pişirildiklerinde, özellikle yüksek dereceli kızartmalarda fiziksel ve kimyasal yapıları değişerek zehirli (toksik) özellikleri açığa çıkmaktadır. Fındık yağının, kızartmalarda kullanıldığında ortamda ve yiyecekte koku bırakmadığı, hafif ve lezzetli olması nedeniyle hamur işleri de dahil her türlü yemek yapımında çok iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir."  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.