Yapay tatlandırılmış gıdalardan uzak durun

 

23 Haziran 2015 12:40
Yapay tatlandırılmış gıdalardan uzak durun




Yapay tatlandırıcılarla yapılan ürünlerden uzak durun. Bu gıdalar, obezite, diyabet ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.


  Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, “Tatlı tüketilecekse bu doğal şekerle yapılmış olmalı. Sadece kanser hastaları değil, sağlıklı bireyler de fabrikasyon tatlılardan uzak durmalı, evde hazırlanmış tatlılar tercih edilmeli” dedi.Bu yıl kotası %30 artırılan nişasta bazlı şeker, başta obezite ve diyabet olmak üzere pankreas kanseri gibi birçok hastalığa sebep oluyor. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, nişasta bazlı şeker (mısır şurubu, glikoz- früktoz şurubu) ve doğal şekerle ilgili önemli bilgiler verdi.Kansere zemin hazırlıyorSentetik bir şeker türü olan mısır şurubu, mısır nişastasından kimyasal yöntemlerle elde edilmektedir. Hazır ürünlerde tercih edilme nedeni, ucuz olması ve gerçek şekere göre daha fazla tatlı tadı vermesidir. Meşrubat, kola gibi içeceklerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hazır kek, bisküvi gibi ürünlere bakıldığında früktoz, içine konduğu şeyin bozulmasını engeller. Marketten alınan kekler açıldığı zaman kesinlikle bozulmaz, en fazla kurur. Bunun nedeni, içerisindeki küflenmeye kaynak temin edebilecek unsurların früktoz tarafından bloke edilmesidir. Mısır şurubundaki früktoz insan vücudunda kolay kullanılabilir bir şeker değil; insan glikoz denen şekeri kullanabiliyor. Bu durumda aldığınız früktoz hızla yağa dönüştürülüyor ve organlarda birikmeye başlıyor. Bu durum oldukça tehlikeli, çünkü başta diyabet olmak üzere kanser gibi pek çok hastalığa zemin hazırlıyor.Gerçek şeker tüketilmeliDoğaya bakıldığında pancar şekeri, canlıların çoğu için özellikle tercih edilen bir ürün. Tüketilecek şeker mutlaka gerçek şeker olmalı. Zaten insan bağırsağı toz şekeri işleyebilecek bakterilere sahip, mısır şurubu veya tatlandırıcılar ise doğrudan vücuda alınıyor, işte zarar bu nedenle ortaya çıkıyor. Ciddi karaciğer yağlanması ve diyabet sorunu var. Çocuk yaşta karaciğer nakli gerektiren nüfus giderek artıyor. Bunun başlıca nedeni ‘mısır şurubu ve yapay tatlandırıcı kullanımıdır’ denebilir. Ebeveynler çocuklar mutlu olsun diye, hatta çocuk talep etmese bile şekerli mamul alma eğilimindeler.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.