Susuzluk böbrek taşı yapıyor

 

18 Eylul 2015 14:00
Susuzluk böbrek taşı yapıyor




Böbrek taşı oluşumunu engellemek için neler yapılmalı? Hangi besinleri tüketmeli hangilerinden kaçınılmalı? İşte cevabı...


  Yaz mevsiminde su kaybı artarken böbrek taşı riski de artıyor. Ülkemizde çok sık karşılaşılan bir durum olan böbrek taşı; erkeklerde yüzde 15, kadınlarda yüzde 7 oranını görülüyor. Yaz mevsiminde herkesin, özellikle daha önce taş öyküsü bulunanların daha dikkatli olması gerekiyor. Bol miktarda sıvı tüketmenin böbrek taşı oluşumunu engellemek açısından büyük önem taşıyor. Liv Hospital Ankara Üroloji Uzmanı Op. Dr. Çağrı Güneri böbrek taşı rahatsızlığından kaçınmak için ve mevcut taşın büyümemesi için başlıca temel kuralları anlattı.- Günde en az 2.5 litre sıvı tüketmeye özen gösterin.- Aşırı tuz tüketiminden kaçının.- Aşırı hayvansal protein alımından uzak durun.- Süt ve süt ürünlerini ihtiyacınız kadar tüketin.- Ailenizde taş öyküsü varsa düzenli olarak üroloji kontrolünden geçin.- Yan ağrısı, idrarda yanma gibi şikayetleri ciddiye alın.- Düzenli spor yapın.- Özellikle yaz aylarında aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının.- Taş oluşumunu tetikleyebilen fındık, fıstık,çikolata gibi oksalat yüklü yiyecekleri azaltın.- Tekrarlayan taş hastalığınız varsa hekiminiz değerlendirmeler sonucunda tekrar taşınız oluşmaması için tedavi verecektir. Hekiminize danışmadan ilaç almayın.- Bol limon tüketimi birçok taş türünde koruyucu özellik taşır ve tavsiye edilir.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.