Görüntüyü değil, gerçeğini paylaşın

 

04 Temmuz 2014 04:11
Görüntüyü değil, gerçeğini paylaşın




Mübarek Ramazan'la birlikte, sosyal medya'da İftar sofrası resimleri paylaşılmaya başlandı. Resim değil sofraların kendini paylaşmak daha iyi


  Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, "Ramazan paylaşmaktır ancak sofra görüntülerini değil, sofrayı paylaşmaktır" dediBakal, yaptığı açıklamada, ramazan ayında televizyon kanallarında yayınlanan yiyecek, içecek reklamlarının, bazı programların ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen sofra paylaşımlarının tüketicileri olumsuz etkilediğini bildirdi.Sürekli tekrarlanan reklamlarla tüketicilerde algı oluşturulduğunu, ekranda gördüklerini alma gayretine girdiklerini ifade eden Bakal, şöyle konuştu:"Ramazan ayında özellikle yiyecek ve içecek içerikli reklam yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bir tarafta savunmasız tüketiciler, diğer tarafta uzun araştırmalar sonucu bilimsel yöntemlere oluşturulmuş reklamlarla karşı karşıya bırakılıyor. Tüm gücü ile tüketicinin üzerine abanan bu reklamları izledikten sonra, tüketicilerin özellikle ramazan ayında açken, sağlıklı karar vermesi mümkün değil. Tüketicilerin rahatsızlık duydukları reklamlar hakkındaki şikayetlerini 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 62 ve 63'üncü maddelerine dayanarak, Reklam Kuruluna iletmeleri gerekiyor. Öte yandan sosyal medyada da bazı kişiler, iftar sofralarından fotoğraflar paylaşıyor. Bu tarz paylaşımın savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Ramazan paylaşmaktır ancak sofra görüntülerini değil, sofrayı paylaşmaktır."Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında televizyon kanallarında çeşitli programların yayınlandığını, birçoğunda ihtişamlı iftar sofralarına yer verildiğine dikkati çeken Bakal, şöyle devam etti:"Böyle ihtişamlı sofraların ekranlarda yayınlanması öncelikle ramazan ayının ruhuna aykırıdır. Bu tür programlar, sosyal barışın bozulmasına sebep olmaktadır. Bu sofralara katılma imkanı bulamayan tüketicilerde öfke-kin birikmesine sebep olmaktadır. Bu tarz programlar yayınlanırken hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Saldırgan satış yöntemleri ile pazarlama yapmak isteyenleri, tüketicilerin tanıması için kamu spotları ile bilgilendirme çalışmaları yapılmalı ve medya okuryazarlığı geliştirilmelidir.""Hak arandıkça haksızlıklar azalır. Tüketiciler haklarını aramaktan imtina etmemelidir" diyen Bakal, tüketicileri TÜKDES çatısı altında toplanmaya davet etti.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.