Kalp hastalıklarında Türk kadınları ön sırada

 

10 Temmuz 2014 02:49
Kalp hastalıklarında Türk kadınları ön sırada




Yapılan araştırmada kalb hastalıkları konusunda Türkiyeli kadınların ilk sırada geldiği belirtildi


  Prof. Dr. Nanda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de ölümlerin birinci sebebini kalp hastalıklarının oluşturduğunu söyledi.
Özellikle kadınlarda bunun çok önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Nanda, "Bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında ölümlere neden olan en sık problem, kalp hastalıkları. Türkiye, kadınlardaki kalp hastalığı oranında dünyada birinci ülke" diye konuştu.
Türkiye'nin yanı sıra Hindistan ve Çin'in de bu hastalıkta başı çektiğini anlatan Nanda, bunun birçok ülkeyi ilgilendiren global bir sorun olduğuna dikkati çekti.
Prof. Dr. Nanda, kalp hastalığının en önemli sorununun genetik olduğuna dikkati çekerek, "Fakat ondan sonra bazı risk faktörleri var. Örneğin; hipertansiyon, hiperkolesterol, obezite, diyabet ve en önemlisi de sigara. Türkiye'de de sigara, önemli problem fakat son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çok büyük gayretleri oldu. Bunları izliyoruz" dedi.
Nargilenin kalp için tehlike olabileceğini öngördüklerini vurgulayan Nanda, nargilenin de sigarayla aynı etkiyi gösterdiğini ifade etti.
Nanda, nargile dumanın solunum yoluyla alındığını, daha sonra akciğerlere temas ettiğini vurgulayarak, "Toksik etkileri aynı, hatta içinde daha çok toksin madde var. Nargile, masum bilindiği için öyle bir inanış söz konusu, sigaraya göre daha masummuş gibi lanse ediliyor. Öyle olmadığı son yayınlarda açıklandı. Özellikle Sağlık Bakanlığı buna 'yükselen tehlike' diye dikkati çekti. O yüzden zevk veren bu tür alışkanlıklardan uzak durun" diye konuştu.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.