Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için öneriler

 

08 Nisan 2014 01:54
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için öneriler




Uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme tarzı ve uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.


  Uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek için pasif aktivitelerden, alkol, sigara gibi alışkanlıklardan uzak durarak, beslenme tarzı veuyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.İnsanların enfeksiyona karşı savunma mekanizmasına sahip olarak doğduklarını anlatan uzmanlar, Fakat, zaman içinde yanlış ve düzensiz beslenme, çevremizdeki toksinler, uykusuzluk, aşırı yorgunluk ve stresin bu mekanizmanın zayıflamasına neden olduğunu ifade ediyor. İyi çalışan bir bağışıklık sisteminin sağlımızın temeli olduğunu vurgulayan uzmanlar, şu açıklamayı yapıyor:Vücudumuzu bakteriler, virüsler, mantarlar gibi zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan bağışıklık sistemi güçsüzleştiğinde enfeksiyonlara karşı savunma kapasitemiz zayıflıyor. Kötü ve yanlış beslenme tarzı, alkol, şeker ve sigara gibi maddeler, çevre ve hava kirliliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor.PASİF AKTİVİTELERE DİKKATTelevizyon izlemek, bilgisayar başında saatlerce vakit geçirmek gibi pasif aktivitelere çok fazla zaman ayrılmaması gerektiğini belirten uzmanlara göre, Yeterli dinlenme ve uyku hem bedensel hem de ruhsal zindelik verip bağışıklığı artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme tarzını değiştirmekte büyük fayda var. Yulaf, tam buğday, çavdar ekmekleri, kepekli pirinç, kepekli makarna, bulgur gibi kompleks karbonhidratlar dengeli tüketilmeli. Yeterli miktarda protein ve yağ tüketimi de olmalı. Bağışıklık sisteminin hücrelerinin etkinliği ve işlevi için A, C, E, B12 vitaminleri, folik asit, demir, çinko ve selenyum önemlidir.Omega-3 yönünden zengin olan balığın haftada iki kez yenilmesi ve bol miktarda taze meyve, sebze tüketilmesi gerekiyor. Meyve ve sebzeleri özellikle çiğ tüketmenin daha fazla antioksidan alınmasına yardımcı olduğunu anlatan uzmanlara göre; Bunların yanında ıhlamur, zencefil, zerdaçal gibi bitkiler veya çaylar günlük beslenmede yer alabilir. Doktorun uygun gördüğü takdirde yetişkinler için beta-glukan, çinko, ekinezya, omega-3, annenin ilk sütü olan kolostrumun destek haline getirilmiş formları gibi çeşitli besin destekleri kullanılabilir.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.