Varis hastalarına uyarı

 

05 Eylul 2014 19:45
Varis hastalarına uyarı

Varis hastaları günde en az iki yada üç kez ayaklarını kalb hizasında uzatmaları ve dinlendirmeleri gerikiyor


  



Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Demirağ, varis hastalığının ilerlemesini engellemek veya yavaşlatmak için varis çorabı giyilmesi, mümkünse günde en az 2-3 kez, 10-15 dakika süreyle bacakları kalp seviyesinin üstüne kaldırarak dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.



Varis hastalarına uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mustaga Kemal Demirağ varis hastalığıyla ilgili olarak şunları söyledi: 



“Geçirdiğimiz sıcak yaz günleriyle beraber varis hastalarında da yakınmalar artış gösterdi. Varis hastalarının ilk yakınmaları bacakta kılcal damarların genişlemesiyle olan kozmetik yakınmalardır. Hastalık ilerledikçe ayakta kalmayla ağrı, yanma hissi, kaşıntı, kas krampları, şişlik hissi, huzursuz bacak, cilt değişiklikleri ve en nihayetinde yaraların oluşmasıdır. Varis hastalığından nasıl korunmak, hastalığın ilerlemesini engellemek veya yavaşlatmak için; varis çorabı giyilmesi, mümkünse günde en az 2-3 kez,10-15 dakika süre ile bacaklarınızı kalp seviyesinin üstüne kaldırarak dinlendirmek, doktoru tarafından önerilen uygun basınç ve seviyedeki varis çorabı ayakta durulan saatlerde muhakkak giyilmelidir.



Varis için özel bir beslenme tipi yok ancak kilo alınmaması önerilir. Baldır kaslarını güçlendiren yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi sporlar yapmak gerekmektedir.



Varis konusunda yanlış bilgiler



Varis kaynaklı bacak ağrılarını geçirmek için sıcak uygulamalar yapılması doğru değildir. Sıcak, varis ve venöz yetmezlik yakınmalarını artırmaktadır. Bu ağrılar için kaplıcalara gitmek ya da yazın kuma bacaklarını gömmek oldukça yanlıştır. Aksine soğuk su uygulaması bacağı rahatlatabilir. Şişmeler nedeniyle sülük tedavisi uygulanması, rahatsızlığın nedenini ortadan kaldırmaz aksine son derece zararlıdır, tehlikeli kanamalara yol açabilir. Varis olan bölgelere yanlış uygulanan bandajlar veya çoraplar yarar yerine zarar verebilmektedir.”



  



 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.