Özgüven Eksikliği Nasıl Oluşur? Ne Yapılmalı?

 

30 Ekim 2014 12:24
Özgüven Eksikliği Nasıl Oluşur? Ne Yapılmalı?




Aşağılık ve umutsuzluk gibi duygular, genelde evde, okulda veya iş ortamında başınıza gelen olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanabilir.


  Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz konusunda pozitif ve gerçekçi düşünceye sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Özgüven eksikliği; kendinden şüphe etmek, pasif olma, boyun eğme, aşırı şekilde uyum gösterme, yalnızlık hissetme, eleştirilere karşı çok hassas olma, güvensizlik, depresyon, aşağılık duygusuna kapılma ve sevilmediğini düşünmek gibi durumlarla tanımlanabilir.Özgüven eksikliği nasıl oluşur ve gelişir?Aşağılık ve umutsuzluk gibi duygular, genelde evde, okulda veya iş ortamında başınıza gelen olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanabilir.Mesela büyüme aşamasında, ebeveynler size sağlıklı ve destekleyici bir çevre sağlayamamış, çok eleştirel, talepkar yada aşırı koruyucu olmuş olabilirler. Bu da kendiniz hakkında olumsuz düşünmeye başlamanızı sağlar.Aileden birini veya yakın bir arkadaşı yitirmek, bu anne babanın boşanması, evden ilk kez ayrılıyor olmak veya erkek/kız arkadaştan ayrılmak gibi.Başarısızlık, beklentilerin olmaması gibi olayları bir deneyim olarak algılamak yerine bu konular fazla dert edip takıntı yapmak.Kendini veya bütün yeteneklerini çok acımasız bir şekilde eleştirmek.Olayların sonuçlarını, gerçekte olduklarından daha kötü bir şekilde değerlendirmek.Aile ve arkadaşlarınızın, beklenti ve isteklerini karşılayabilmek için çok fazla baskı hissetmek ve bu durumun kendinize ait kararlar vermenize mani olması.Gerçekle alakası olmayan hedefler belirleme.Başarısızlık korkusu ile kendinizi işe yaramaz ve başarısız biri olarak düşünmek.Özgüven nasıl kazanılır?Kendiniz hakkında olumlu düşünün.Gerçekçi olan ve beklentilerinizle ilgili hedefler belirleyin.Bir şey başardığınızda kendinizle gurur duyun ve kendinizi ödüllendirin.Kötü veya üzücü bir şey olduğunda, olumsuz düşüncelerinizin farkına varın. Tamamen duygularınızla hareket etmek yerine, içinde bulunduğunuz durum hakkında mantıklı olarak düşünün.Zayıf taraflarınızı değil, güçlü taraflarınızı ön plana çıkarın.Yaptığınız ve başardığınız şeylerin şans eseri olmadığını bilin, başarılarınız için kendinizle de gurur duyun.Haklarınızı aramayı öğrenin ve sizin için uygun olmayan isteklere “hayır” deyin. Fikirlerinizi açıkça ifade edin.Yaşamınızda önem verdiğiniz sorunların bir listesini çıkartın. Ve bunları iyileştirmenin veya değiştirmenin çarelerini yazın. Sorunlar tabii kolay ve hızlı bir şekilde çözülemez ama pes etmemeli mücadele etmelisiniz.Özgüveni iyileştirmede hatırlanması gerekenler:Kötü şeylere değil iyi şeylere ağırlık verin.Kendiniz için olumlu düşünün.Deneyimlerinizi göz ardı etmeyin ders çıkartın.Gerçekçi hedefler belirleyin, boş hedeflerle vakit kaybetmeyin.Cesaretli olun.Öğrenmeyi ihmal etmeyin.Basitliğe önem verin.Değişime hoş bir gözle bakın.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.