Her bel ağrısı bel fıtığı değil!

 

05 Kasım 2014 16:00
Her bel ağrısı bel fıtığı değil!




Türkiye’de her 200 kişiden birinde görülen iltihaplı bel romatizması (ankilozan spondilit) bel fıtığı ile karıştırılabiliyor.


  Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat, “Bazı hastalar yanlış tanı nedeniyle bel fıtığı ameliyatından sonra bize geliyor. Her bel ağrısı fıtık olmayabilir.” diyor. Türkiye’de özellikle 20 yaş üstü erkeklerin maruz kaldığı iltihaplı bel romatizması eklem ve omurgayı etkileyen kronik bir seyir izliyor. Omurganın alt kesimi ile leğen kemiği arasında bulunan ‘sakroiliak eklemin’ hastalık sırasında ilk tutulan eklem olduğunu belirten Onat, “Hastalığın ilerlemesiyle omurgadaki tüm bölgeler boyun eklemine kadar etkilenebilir. Zaman zaman diz, ayak bileği gibi diğer eklemler, göz gibi organlar da etkilenebilir.” diye konuştu. Hastalığın yavaş seyirli başlayan bel-sırt ve kalça ağrısına neden olduğuna dikkat çeken Onat, en önemli belirtisinin ise gece ağrısı ve sabah tutukluğu olduğunu ifade etti. Hastaların çoğunun çalışma hayatlarına devam edebildiğini kaydeden Onat, ancak yaşam kalitelerini devam ettirebilmek için düzenli kontrolleri yanı sıra egzersiz, kilo kontrolü, sigaradan uzak durmayı öneriyor.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.