Alerjiler hakkında temel gerçekleri biliyor musunuz?

 

04 Aralık 2014 18:50
Alerjiler hakkında temel gerçekleri biliyor musunuz?




Alerjisi olan insanlarda, normalde bakteriler, virüsler ve diğer tehlikeli işgalcileri yok etmek için var olan bağışıklık sistemi, toz, besin maddesi gibi normalde zararsız olan maddeleri (alerjenler) yanlışlıkla bir tehdit olarak algılar. Vücudunuz bundan sonra alerjenleri yok etmek için antikorlar üretir. Antikorların bir yan ürünü olarak histaminin de bulunduğu bir dizi kimyasalların üretilmesine neden olan bir olaylar zinciri harekete geçer. Histamin alerjilerle ilişkili belirtileri üretir.


  Kanarya otu, solunum ile ilgili alerjilerin bir numaralı suçlusu olsa da, bitkilerden ilaçlara birçok yaygın madde de alerjik reaksiyonları tetikliyor. Uzun listede; çim, bahçe toprağı, tüy, hayvan kepeği, inek sütü, fıstık, buğday, mısır, kabuklu deniz hayvanları, insülin ve penisilin var.Farklı alerjiler vücudun farklı kısımlarını etkileyip bir dizi farklı belirtiye neden olur. Örneğin kedilere veya polenlere karşı alerji varsa, hapşırma, hırıltı, burun tıkanıklığı, astım, göz, ağız veya boğazda kaşıntı belirtileri görülebilir. İlaç, gıda veya böcek sokması alerjileri cildi tahriş ederek kaşıntıya, kızarıklığa ve şişe neden olabilir. Gıda alerjileri karın ağrısına, hazımsızlığa ve mide ekşimesine neden olabilir. Hem gıda hem de ilaç alerjileri eklem katılığına, eklem ağrısı ve şişine neden olabilir. Kimi alerjik reaksiyonlar hayatı tehdit eden solunum yetmezliklerine neden olabilir. Anafilaksi denilen şiddetli alerjik reaksiyon ölümcül bile olabilir. Anafilaksi belirtileri boğazda sıcak, akıntılı, kaşıntılı şiş, astım, hırıltı, tansiyon düşmesi sonucu ortaya çıkan sersemlik, mide bulantısı veya kusma ya da mide krampları olarak ortaya çıkabilir. Şiddetli alerjik reaksiyon ölümle sonuçlanabilir.Alerjinizi tetikleyen maddelerden uzak durabilmenin püf noktaları hakkında doktorunuzla konuşun. Eğer süt ürünlerinize alerjiniz varsa soya bazlı ürünler kullanın. Solunum alerjileriniz varsa, evinize havayı temiz tutacak, küfü ve polenleri uzaklaştıracak yüksek verimli çalışan bir hava temizleyici alın.Sadece antihistaminler alerji semptomlarını rahatlamaya yardımcı olabilir, alerjinizi iyileştiremez. Bağışıklık tedavisi veya alerji aşıları, alerjinizi tedavi etmenin tek yolu. Solunum alerjilerine uygulanan bağışıklık tedavisi veya alerji aşı tedavi yönteminin yüzde 70 ila 80 başarı oranı vardır. Tedavi süresi 1 ila 3 yıl arasında değişebiliyor.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.