Fındık kabuğundaki mucize

 

03 Ocak 2015 16:54
Fındık kabuğundaki mucize




Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş'ın yaptığı araştırmalarla, fındık kabuğunda kemoterapi ilaçlarının ham maddesi 'paklitaksel'in doğal olarak bulunduğu ortaya çıktı.


  Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, araştırmaları sonucunda fındık kabuğunda dünyada kullanılan 5 kanser ilacından birinin aktif maddesi olan paklitakseli bularak kanser tedavisi alanında büyük bir buluşa imza attıklarını söyledi.Giresun Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Taş ve Yrd. Doç. Dr. Saim Topçu ile birlikte yürüttükleri projeleri ile ilgili konuşan Prof. Dr. Uğraş, “Ülkemiz ekonomisine kazandırılması amacıyla bu projemizin alt yapısını oluşturduk ve bu doğrultuda araştırmalarımızı yaptık. Projemizi ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Aynı konuyla ilgili TÜBİTAK tarafından desteklenen iki projemiz daha oldu. Makro seviyede endüstriyel üretim için gerekli proje başvurumuzu da Sanayi Bakanlığımıza yaptık” dedi.Fındık kabuğundaki doğal kemoterapi ilacıFındığın ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, fındık kabuğunda doğal olarak bulunan kemoterapi ilaçlarının hammaddesi paklitaksel maddesinin doğada çok az miktarda bulunduğunu ve bu sebepten çok değerli olduğunu ifade etti. TÜBİTAK projeleri kapsamında deneylerin devam ettiğini belirten Uğraş, makro seviyede üretim gerçekleştirebilmek için uygun disiplinlerde uzman ekip arkadaşları aradıklarını belirtti.Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, paklitaksel çalışmalarının yanı sıra, Düzce Üniversitesi laboratuvarların da endüstriyel ve tarımsal atıkların değerlendirilmesi amacıyla Sanayi Bakanlığına sunulan Bio-Yakıt projeleri olduğundan ve kabul edildiği takdirde bu proje ile birlikte çevre problemlerinin son bulacağından bahsetti.Çalışmalar devam ediyorUğraş, üniversitenin destekleri ile fındık yağı, fındık kabuğundan eko-boya, arı ürünleri ve hücre yenileyici kozmetik ürünlerinin çalışmalarının bulunduğunu ve çocuklara yönelik süt ve süt ürünlerinin kalitesini artırma çalışmaların devam ettiğini belirtti.Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken üretime yönelik olarak finansmanı sağlayacak sanayi kuruluşlarıyla işbirliği arayışı içinde olduklarını ve bu kuruluşlardan gelecek tekliflere açık olduklarının altını çizdi.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.