Kaplıca Tedavisi İltihaplı Romatizmayı Tetikleyebilir

 

12 Ocak 2015 06:12
Kaplıca Tedavisi İltihaplı Romatizmayı Tetikleyebilir




Kaplıca tedavileri, özellikle aşırı sıcak uygulaması iltihaplı romatizmal hastalıklarda hastalara belirgin zarar veriyor, hastalığı aktifleştiriyor, hastalık daha ağır hale geliyor.


  Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Nuri Pamuk, kaplıca tedavisinin iltihaplı romatizmal hastalıkları aktifleştirdiğini söyledi.Doç. Dr. Pamuk, başhekimlik salonunda düzenlediği basın toplantısında, kaplıca tedavisinin daha çok kireçlenme ve yaygın ağrılı yumuşak doku romatizmalarının tedavisinde etkili olabileceğini söyledi.Kaplıcaya gitmeyi düşünen hastaların mutlaka doktora danışması gerektiğini ifade eden Pamuk, şöyle konuştu:''Kaplıca tedavileri, özellikle aşırı sıcak uygulaması iltihaplı romatizmal hastalıklarda hastalara belirgin zarar veriyor, hastalığı aktifleştiriyor, hastalık daha ağır hale geliyor. Dolayısıyla kaplıca tedavisini önermiyoruz. Ancak, hastaların aktif dönemi geçtikten sonra, hareket kısıtlılığı ön plana çıkınca kaplıca tedavisi düşünülebilir. Bu da doktor kontrolünde, doktor kararıyla olabilir. Kaplıca tedavisi yaşlılık, kireçlenme ve diz ağrısı gibi ya da yumuşak doku romatizması gibi yaygın ağrısı olan, iltihaplı romatizma teşhisini koymadığımız kişilerde etkili olabilir. Bu fayda da uzun süreli veya hastalığı tamamen giderici şekilde olmuyor. İltihaplı romatizmal hastalıklarda uzmana danışmadan kaplıcaya giden hastalar daha kötü bir şekilde geri dönüyor. Kaplıca tedavisi iltihaplı romatizmal hastalıkları aktifleştiriyor.''Bitkisel ilaçları hastalara önermediklerini bildiren Pamuk, ''Kaynağı bitkisel ve yapay ne olursa olsun etkinliği araştırmalarla kanıtlanmış, yan etkileri belli olan, hastalara faydalı olacağını düşündüğümüz ilaçları tedavide kullanıyoruz ancak etkisi, içeriği, yan etkileri belli olmayan kulaktan dolma bilgilerle kullanılan ilaçların faydadan daha çok zararlı olacaklarını söyleyebilirim. Bu tip alternatif ilaçları romatizma hastalarına önermiyoruz'' dedi.Hastalığın uygun şekilde tedavi edilmemesi halinde eklemlerde hasar oluşturması sonucu hareket bozukluğuna ve sakatlığa yol açabileceğini kaydeden Pamuk, şunları söyledi:''Sık görülen romatizmal hastalıklardan olan iltihaplı eklem romatizmasından özellikle el eklemleri etkilenir. Hastalar sabah kalktıklarında ellerini kullanamaz, elbiselerini giyemez, bardak tutmakta zorlanırlar. Hastalığın en önemli özelliği, uygun şekilde tedavi edilmezse uzun sürede eklemlerde hasar oluşturur, bunun sonucunda hareket bozukluğuna ve sakatlığa yol açabilir. İltihaplı romatizma tanısı koyduğumuz hastaları ailemizin bir ferdi olarak görmekteyiz çünkü hastalık uzun süre beraber olmamızı gerektirmektedir.''  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.