Yanığa İlk Yardım Nasıl Yapılır?

 

17 Haziran 2015 05:17
Yanığa İlk Yardım Nasıl Yapılır?




Ateş, çeşitli kimyasallar, kızgın cisimler gibi etkenlerin doku üzerinde neden olduğu bozulmalara yanık adı verilir. Yanıklar, etkilenen dokulara göre 3 ayrı derecede değerlendirilir.


  Birinci derece yanıklarda, derinin üzerinde kızarıklığa neden olan doku hasarı görülür. Yanan bölge ağrılıdır ve aynı zamanda hafif bir şişliğe sahiptir. Yaklaşık 2 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir.İkinci derece yanıklarda, derinin birinci ve ikinci tabakasında doku hasarı görülür. Yanan bölge son derece ağrılıdır ve içi su dolu şişlikler görüşür.Üçüncü derece yanıklarda, derinin bütün katmanları etkilenir. İleri vakalarda kas ve sinir yapısında da hasar oluşabilir. Sinirler hasar gördüğü için yanan bölgede ağrı yoktur.Isı sonucu oluşan yanıklarda ilk yardım aşamaları:Yaralı, halen yanıyorsa ilk yapılması gereken paniğin engellenmesi ve yaralının durdurulmasıdır. Islak örtüler, battaniye ile hasta sarılarak durdurulmalı, paniğin yatışması sağlanmalıdır.İkinci aşamada hastanın solunum fonksiyonları değerlendirilir.Yaygın olmaya yanıklarda, yanan bölge en az yarım saat basınçsız soğuk su altında tutulur.Vücuttaki takılar çıkarılarak yanık sonrası oluşabilecek şişliklere karşı önlem alınır.Yaraya yapışan kısım hariç, yanığa maruz kalan kıyafetler hastanın üzerinden çıkarılır.Yapışan kıyafet için, kıyafetin kenarlarından kesilerek vücuttan ayrılması sağlanır.Yanığın üzeri sabunlu su ile özenli bir şekilde temizlenir.Kesinlikle su kabarcıkları patlatılmamalı ve bandaj uygulanmamalıdır.Yanığın üzeri sadece steril ve nemi bir bez ile kapatılarak sağlık kurumuna başvurulması gerekir.Sağlık kuruluşuna gidene kadar yaralıya 1 litre su, 1 çay kaşığı karbonat ve tuz ile hazırlanan karışım içirilerek, sıvı dengesi korunmaya çalışılır.Yanan bölge sabunlu su ile dikkatlice temizlenir.112 acil yardım aranarak tıbbi yarım istenir.Kimyasal yanıklarda ilk yardım aşamaları:Yaralının kıyafetleri çıkarılarak yanığa neden olan kimyasalın deriye temas etmemesi sağlanır.Yanan bölge en az yarım saat, basınçsız akan soğuk su ile yıkanır.Hasta uygun bir örtü ile örtüldükten sonra 112 acil yardım aranarak tıbbi yarım istenir.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.