Çocuğunuzun sorumluluk almasına engel olmayın

 

22 Aralık 2015 06:08
Çocuğunuzun sorumluluk almasına engel olmayın




Çocuğunuzun ileride kendi ayakları üzerinde durmasını istiyorsanız ebeveyne bağlı yetiştirmemeli ve sorumuluk almasına izin vermelisiniz


  Uzman Psikiyatrist Hipnoterapist Gani Eser, ebeveyn-çocuk ilişkisine yönelik açıklamalarda bulundu.Çocuğun aileye bağımlı olarak yetişmemesi için bazı noktalara dikkat etmek gerektiğini aktaran Eser, şunları söyledi: "Dokuz ay içinde taşıdığı bebekle doğumdan sonra da yakın ilişki içinde olmak isteyen annenin emzirme dönemini uzun tutması; karşılıklı sevgi ihtiyacının başka türlü karşılanamayacağına dair inançtan kaynaklanır. Her iyi niyetli eylem iyi sonuçlar doğurmaz. Bize bağımlı çocuklar yetiştirmek istiyorsak onların yerine düşünüp kararlar veririz. Kendi başlarına yapabilecekleri işleri biz üstleniriz. Onların yerine seçimler yapar, onlar için en doğru olanı biz biliriz."Bu tutumla yetişen bireyin yaşamı boyunca ebeveyne bağımlı, öz güveni zayıf ve güçlükler karşısında kolay pes eden bir karaktere sahip olacağını dile getiren Eser, "Zor durumlarla tek başına başa çıkma becerisi gelişmediği için birinin gelip çocukluğunda olduğu gibi onu kurtarmasını bekler" uyarısında bulundu.Bağımlılık ilişkisini ortadan kaldırmanız gerekiyorYaşamın bir oyun olduğunu ve herkese farklı roller verildiğini söyleyen Eser, sözlerini şöyle noktaladı: "Tiyatroda 'rol çalmak' diye bir tabir vardır. Çocuklarımızın rolünü çalarsak onlara oyuncu değil figüran olduklarını hissettiririz. Bu şekilde size bağımlı olan ya da sizin bağımlı olduğunuz biri var mı? Cevabınız evetse bir an önce bağımlılık ilişkisini ortadan kaldırmanız, ayakları üzerinde özgüvenle duran bireyler olmanız için elzem.Yaslanmayı bırakıp kendi adımlarını atmalıYoksunluğu hissedilen kişi aşırı verici olmayı bırakırsa; yoksunluk hisseden birey de yaslanmayı bırakıp kendi adımlarını atarsa gelişim mümkün olur. Yeni yıla girerken kendinize verebileceğiniz en güzel armağan bir bağımlılıktan kurtulmak ve 2016'ya özgür bir birey olarak girmek olabilir. Tek yapmanız gereken önce kendinize sonra diğerlerine güvenmek ve izin vermek. Bağlar kopup özgürleşince yaşamınız daha kolay ve keyifli olacaktır."  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.