Çocuğunuzun İnadıyla Başa Çıkabilmek İçin 11 Davranış

 

25 Aralık 2015 18:47
Çocuğunuzun İnadıyla Başa Çıkabilmek İçin 11 Davranış




Evet çocuklar inatlaşır ama neden inatlaşır? Çocuklar benliklerinin farkına varıp aile içinde kendilerinin özgür olduklarını ispatlamaya ve “Benim istediğim bu. Siz de bana ayak uydurmak zorundasınız” mesajını inatlaşma yoluyla kabul ettirmeye çalışırlar. Bağımsız birer birey olduklarının farkına varmaya başlamaları ve dünyayı keşfetme merakları bu inatlaşma sürecini tetikler.


  Özellikle inatçılığın altın çağı 2-4 yaşları arasıdır. Bu yaş dönemlerinde çocuklar isteklerinde son derece kararlı, dediğim dedik olurlar. Uzmanların normal olarak gördüğü bu süreç; ebeveynlerin çocuğun inadı karşısında nasıl davranacaklarını bilmediklerinden dolayı onların inatları karşısında yenik düşmelerine veya evde bir kriz yaşanmasına sebep olur. Anne ve babalar için son derece sıkıntılı olan bu zamanları yaşanabilir hale getirebilmek için yapmanız gerekenler:1.Karşınızdakinin Çocuk Olduğunu Ve Durumun Geçici Olduğunu Unutmayın2.Ona Karşı Tutarlı ve Hoşgörülü Davranın3.Kararlı Olduğunuzu HissettirinAldığınız doğru kararlardan geri adım atmayın. Özellikle de anne ve baba olarak paralel yaklaştığınızı gösterin. Annenin onayladığına baba hayır, babanın onayladığına anne hayır dememeli.4.Başta Hayır Dediğiniz Bir Şeye Daha Sonra Bir Takım Gerekçelerle Evet DemeyinÇocuk gördüğü bu tavır karşısında isteklerinden vazgeçmediğinde sonucun kendi istediği gibi olduğunu farkeder. Bu sefer dediklerini yaptırmak için inadından vazgeçmez ve ebeveynlerinin kendisi karşısında yenik düşmesini sağlar. Anne babalar kararlı olduklarında çocuğun ebeveynlerinin tavizinden yararlanmasının önüne geçilmiş olur.5.Kalabalıkta Geri Adım AtmayınÇocuğunuzun kalabalık yerlerde inatlaşması halinde, herkesin size baktığını düşünerek veya çocuğunuzun ağlamasından, bağırmasından insanların rahatsız olduğunu düşünerek geri adım atmayın. Bir an önce o ortamdan uzaklaşmaya çalışın. Örneğin arabaya gittiyseniz çocuğunuza bu davranışından vazgeçip, sakinleşene kadar arabada bekleyeceğinizi söyleyin.6.Ceza VermeyinYapmasını istemediğiniz davranışları ona cezalar vererek engellemeye çalışmayın. Ona neden bu davranışı istemediğinizin sebeplerini basit bir şekilde açıklayarak bu davranışından vazgeçmesini sağlayın.Unutmayın insan “ceza ile eğitilemez”. Çünkü ceza toplumsal kabul görmüş bir “şiddettir”.7.Sesinizi AyarlayınÇocuk ne kadar inatlaşırsa inatlaşsın ses tonunuzu asla yükseltmeyin. Sabırlı olmaya çalışın.8.İnatlaşmayınİnatlaşma esnasında çocuğunuzla çatışmaya girmek yerine onun dikkatini başka yönlere çekmeye çalışın. Yapmaktan hoşlandığı etkinliklere yönlendirin ve birlikte o işle meşgul olun.9.Ona sevginizi belli edin ve bu durumun geçmesini sabırla bekleyin.Kriz anının geçmesini bekleyin ve sakinleştiği zaman çocuğunuza fiziksel temasta bulunun. Saçlarını okşayın, öpün…10.İyi Bir Dinleyici OlunOnların duygu ve düşüncelerini söylemelerine fırsat verin ve dikkatli bir şekilde sabırla dinleyin. Hiçbir zaman söylediklerini kulak ardı etmeyin. Çocuğunuzu basit cevaplarla geçiştirmeyin.11.DestekleyinÇocuğunuzun kendi başına yapmak istediği işleri desteklemeye çalışın. Giyinme, yemek yeme gibi etkinlikler buna örnek gösterilebilir.Çocuklarınız sizlere Allah subhanehu ve teala’nın emanetleridir. Emanetlerinizi sahibine teslim edinceye dek en iyi şekilde koruyun.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.