Neden Çok Yorgunuz

 

08 Ocak 2024 13:50
Neden Çok Yorgunuz

Modern dünyanın en önemli sorunlarından biri de “yorgunluk.” 

Zaman zaman enerjimizin çok düşük olduğu, eskiden bizi mutlu eden şeylerden artık yeterince zevk alamadığımız, dostlarımız ve ya sevdiklarimizle görüşme konusundaki motivasyon düşüklüğü, geceleri geç vakte kadar uyanık kalıp sabah yerimizden kalkmak için yeterli enejinin olmaması ve çoğu kez gerek fizksel gerekse de zihinsel olarak sürekli yorgun hissetmemizin altında yatan nedenleri Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kaleminden okuyalım

Yorgunluk sorunu giderek yaygınlaşan bir sağlık problemi olma yolunda.

Yorgun düşen tarafımızın bedenimiz mi ruhumuz mu olduğu çoğu zaman net ve açık değilse de yorgunluğun hayatlarımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmeye başladığı kesin. Bir taraftan hızlanan hayat temposu, karmaşıklaşan ilişkiler ve yaşam tarzı değişimleri, dozunu giderek arttıran stres, uykusuzluk meselesi, beslenme yanlışları, hareketsizlik nedeniyle hantallaşan bedenlerimiz bizi yorarken, diğer taraftan geçmişteki pişmanlıklar, gelecekteki belirsizliklerin yarattığı kaygılar, bazen savaş, bazen deprem, bazen de ekonomiden kaynaklanan korkular doğal olarak ruhlarımızı da yormaya başladı. Diğer taraftan kronik hastalıkların, tansiyonlarımızdaki, şekerlerimizdeki, kilolarımızdaki, kalp ritmimizdeki dalgalanmaların, vitamin ve minerallerimizdeki azalmaların da bizi yorabileceğini çok iyi biliyoruz. Ama yine de bilelim ki yorgunluk her zaman yukarıda saydığım masum nedenlerden kaynaklanmayabiliyor. Kendisi bir hastalık olmasa da önemli bazı hastalıkların -uzunca bir süre- ilk ve tek işareti de olabiliyor. Bazen bir kalp, akciğer, karaciğer ya da böbrek yetmezliği, bazen sinsi bir kanser, bazen de gizli bir tiroit ya da böbrek üstü tembelliği de başlangıçta kendisini, bizi yorarak ifade etmeye çalışabiliyor. İşte bu nedenle 2-3 haftayı geçen inatçı yorgunlukları ciddiye almamızda, nedenlerini araştırıp çaresini aramamızda fayda var.

AKLINIZDA OLSUN

MASUM YORGUNLUKLAR DA VAR

Yorgunluk her zaman hastalıklardan, eksikliklerden ya da fazlalıklardan kaynaklanmaz. Güncel hayattaki basit hatalar da bizi yorgun düşürebilir. Mesela mı?

1. SUSUZLUK: Eğer yeteri kadar su içmezseniz bedeniniz kısa sürede yorgun düşecektir.

2. AÇLIK: Gıda tüketiminin aksaması, açlığın uzaması kan şekerinin düşmesine ve yorgunluğun tetiklenmesine yol açar.

3. OBURLUK: Özellikle fazla kilolu, göbekli, insülin direnci olan biriyseniz bir oturuşta çok fazla yemek yemek, bir öğünde alınan toplam kalori miktarını abartmak, öğünlerde “şeker, un, nişasta üçlüsüne” fazlaca yüklenmek de yemek sonrası yorgunluklara, bitkinliklere yol açabilir.

4. AŞIRI EGZERSİZ: İyi planlanmamış düzensiz ve ağır egzersizlerin yorgunluk ve ağrılara yol açabileceğini hepimiz çok iyi biliriz.

5. TEMBELLİK: Abartılmış bedensel aktiviteler bizi nasıl yoruyorsa gereğinden fazla hareketsizlik ve tembellik de yorgunluk hissini tetikleyebiliyor.

6. UYKUSUZLUK: Çoğu zaman gözden kaçan önemli bir yorgunluk nedeni de uykunun süresi ya da kalitesindeki eksikliklerdir.

7. İLAÇLAR: Bazı ilaçların özellikle de antidepresanların, antihistaminiklerin, bazı tansiyon ilaçlarının, idrar söktürücülerin de yorgunluk yapabileceği aklımızda olmalı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.