Hidrokodon Bağımlılığı

 

29 Kasım 2014 21:23
Hidrokodon Bağımlılığı




Hidrokodon, bazı reçeteli ağrı kesicilerde bulunan güçlü bir analjeziktir. Aspirin, asetaminofen veya ibuprofenle birleştirilerek satılır. Bu birkaç bileşimli formüller aşağıdaki markalar altında satılır. Haşhaşta bulunan içeriklerin kimyasal değişime uğratılmasıyla üretilen hidrokodon yarı sentetiktir. Her ne kadar daha çok ağrı kesici olarak satılsa da hidrokonun antitussif (öksürük kesici) özelliği vardır ve bazı öksürük şuruplarında da bulunur


  Hidrokodon, bazı reçeteli ağrı kesicilerde bulunan güçlü bir analjeziktir. Aspirin, asetaminofen veya ibuprofenle birleştirilerek satılır. Bu birkaç bileşimli formüller aşağıdaki markalar altında satılır. Haşhaşta bulunan içeriklerin kimyasal değişime uğratılmasıyla üretilen hidrokodon yarı sentetiktir. Her ne kadar daha çok ağrı kesici olarak satılsa da hidrokonun antitussif (öksürük kesici) özelliği vardır ve bazı öksürük şuruplarında da bulunur.Opiat bağımlılığı/Opioid bağımlılığıEroin, morfin ve diğer opioidler gibi hidrokodon bağımlılığı da ciddi bir tıbbi sorundur. Yoksunluk şiddetli ve hatta ölümcül olabilir. Aktif hastalığın yeniden kötüleşmesinin önlenmesi amacıyla hidrokodon bağımlılığının iyileştirilmesi için ömür boyu tedavi gerekli olabilir, çünkü bu kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir. Uzun dönemli tedaviler grup terapisi ve bireysel danışmanlığı içerebilir.Hidrokodonu, yasal bir tıbbi amaçla kullanan kişilerin bazıları bağımlı olabileceği için, ağrıyı azaltmayı sağlayacak daha az bağımlılık yaratan (ya da bağımlılık yaratmayan) türde bir ilaç bulmak zordur.Elde Edilebilirlik ve BağımlılıkHidrokodon içeren birleşim ilaçların hepsi düzenlenmiştir ve bunları almak için reçete gereklidir. Ama büyük miktarda ilaç, bu tedarik zincirinden ayrılarak sokaklardan satın alınabilir hale geliyor. İnternet alışverişleri de oldukça popüler. Bazı internet “klinikleri” sadece bir elektronik posta formuyla ve kredi kartı numarasıyla ilacı reçete edip dağıtır.Düzenli kullanımla hidrokodona karşı bağımlılık oluşacaktır. 6 ay gibi kısa bir sürede psikolojik ve fiziksel bağımlılık meydana gelebilir. Hem yasal hem de yasadışı kullanıcılarda tolerans gelişebilir ve bu kişiler ilaca bağımlı olabilirler. Artan kullanım ve ilaç bırakıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması bağımlılık belirtileridir.Diğer bağımlılık belirtileriyse, tıbbi tavsiye ya da gözetim olmaksızın doz artırımı, yeterli tedarikin sağlandığından emin olmak için istifleme ve ağrı başlamadan (sadece iyi hissetmek için) ilaç almaktır.  Birden fazla reçete (aslında aynı ilaç) için, birden çok doktoru görmek de bağımlılar arasında yaygın bir uygulamadır.Hidrokodon preparatlarına özgü sorunlarBağımlılar için sorunlardan biri de ilaçların içindeki diğer bileşenlerdir. Bağımlılık riskini azaltmak için ilaç, başka ilaçlarla birleştirilerek satılır. Morfin ya da diğer opiatlar kadar kesin sınıflandırılmak yerine, bu ilaçların denetimi daha azdır.Düzenli kullanıcılarda opiata (hidrokodon) karşı, daha çok hap alınmasını gerektiren tolerans gelişecekken, diğer bileşenin (asetaminofen) kullanımı güvenli düzeyin üzerine çıkar. Hidrokodon sebebiyle doz aşımı, diğer bileşene göre daha nadir oluşur. Bu nedenle bazı bağımlılar, en azından içerdikleri asetominofenin bir kısmını çıkarabilmeyi umarak hapları ılık suda eritirler.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.