Çocuk Eğitimde Neyi Yanlış Yapıyoruz?

 

30 Kasım 2014 02:28
Çocuk Eğitimde Neyi Yanlış Yapıyoruz?




Uzman Pedagog Adem Güneş çocuklarda yemek yeme sorunu, anne ile güvenli bağlanmanın unsurları ve çocuklarda uyku düzeni oluşturma adına önemli bilgileri Deniz Şafak ile Hayata Dair programında anlattı.


  İşte Pedagog Adem Güneş’ten anne ve babalar için altın değerinde tavsiyeler…Tabak elinde gezen anneler dikkat!Anne ve babaların yaptığı en büyük hata yemek düzeni kurmak adına, çocuk açlık hissetmeden zorla yemek yedirmeye çalışmalarıdır. Çocuğun bu konuda üzerine gidilmesi tamamen yanlıştır. Zorla yemek yedirildiği zaman çocuğun damak tadı kaybolacak ve zamanla yemek yememeye başlayacaktır.Çocuk kendisi zaten acıktığı zaman mutlaka yemek yiyecektir. Onun da bir birey olduğunu, kendi tercihleri olduğunu göz önünde bulundurarak çocuğu kendi haline bırakmak gerekir.Çocuğunuz bir türlü uyumuyor mu?Hiç bir çocuk özünde uykuyu sevmez. Uyku düzeni için çocukla birlikte bu düzeni oluşturmaya başlamak gerekir. Ebeveynler bu düzen için ev ortamını ona göre sağlamalı. Örneğin uyku saati geldiğinde ev ortamında tv izlemek veya sohbet etmek yerine tüm ortamın uyku düzenine göre ayarlanması, ebeveynlerinde aynı şekilde ona uyması gerekir. 6 ay boyunca bu hareketi devam ettirirseniz uyku düzenine çocuğu alıştırmış olursunuz. Siz demeden çocuğunuz uykuya rahatlıkla geçecektir.Çocuğunuz çok ağlıyorsa mutlaka yanına gidin!Çocuğunuz ağladığı zaman kendinizi ne kadar erişilebilir kılarsanız çocuğunuzun ağlaması kesilecektir. Çocuğa ‘ağlama’ diye komut vermek yerine ‘yanıma gel’ demeli yada ağladığı zaman yanına gidip oturmalısınız. Bir müddet sonra ağlaması kesilecektir.Anne çocuk bağı çok önemli!Çocuğun 0 – 2 yaş dönemi anneyle bağlanma dönemidir. Çocuğun duygusal anlamda doyumsamaya çıktığı dönemdir bu dönem. Duygusal doyumsamaya çıkan çocuklar, yaşamın içinde daha aktif ve özgüveni yüksek olur.Güvenli bağlanmanın en önemli unsurları ise;2 yıl anne ve çocuk birlikte uyumalı çünkü anne ile uyuyan bebeklerde güven duygusu en üst seviyeye çıkar, Eğer mümkünse 2 yıl emzirmeli, Çocuğun temas noktalarına tesir etmelidir… Bu noktalar; tensel temas, göz ile temas, ses ile temastır. Bu bağlanma ile çocuk kendini güvende hissettiğinden, iki yıl sonra annesinden daha rahat ayrılacaktır. Kreşe başlama veya okula başlama döneminde anne ve çocuk çok daha rahat ayrılabilir ve bu süreci daha sağlıklı geçirmiş olurlar. Bu bilgiler doğrultusunda hareket edildiği zaman hem ebeveynler hem de çocuklar daha rahat bir yaşam sürdürebilir hale gelecektir…  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.