Hışıltılı Öksürüğe Dikkat

 

01 Ekim 2015 10:35
Hışıltılı Öksürüğe Dikkat




Çocuklarda, 3 haftadan fazla devam eden hışıltılı öksürük; antibiyotik ve öksürük kesici ilaç kullanılmasına rağmen geçmediyse mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.


  Dr.Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji Klinik Şefi Prof. Dr. İlknur Bostancı, çocuklarda tekrarlayan hışıltının astım olabileceğini belirterek, ''Çocuk sık nefes alıp veriyorsa, göğüs kafesinde çekilmeler başlamışsa hemen doktora götürülmeli,'' dedi.AA muhabirine açıklama yapan Bostancı, çocuklarda solunum yolu hastalıklarında sıklıkla görülen hışıltının dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi.''Sürekli ve aynı özellikte devam eden hışıltı, doğuştan anomalileri düşündürmelidir. Arada iyileşen fakat tekrarlayan hışıltı da astım düşünülmelidir,'' diyen Bostancı, devam eden hışıltı durumunda çocukların mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini belirtti.Bostancı, ''Astım çocukluk çağının en fazla görülen kronik hastalığıdır. Süt çocuğu ve okul öncesi dönem çocuklarında tanısını koymak zordur,'' diyerek, hışıltı öksürükle 3 haftadan fazla devam etmiş, öksürük kesici ve antibiyotik kullanılmış ve fayda görülmemişse astımın düşünülmesi gerektiğini ifade etti.Çocukların yüzde 40'ının yaşamlarının ilk yıllarında hışıltı atağı geçirdiğini ifade eden Bostancı, tekrarlayan hışıltının yüzde 30'unda 6 yaşından itibaren astım görüldüğünü ve astımlı çocukların yüzde 80'ininde de yaşamlarının ilk yılı içinde astım semptomu olarak hışıltı, öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler gösterdiğini kaydetti.Hışıltının tanısı konulmadığı ve tedaviye başlanmadığı zaman çocuklara zarar vermeye başladığını belirten Bostancı, ''Çocuk, sık nefes alıp veriyorsa, göğüs kafesinde çekilmeler başlamışsa, hemen doktora götürülmelidir,'' dedi.Polenler hışıltıyı artırabilirBahar aylarında polenlerin yayılmasıyla çocuklarda hışıltının artabileceğini ifade eden Bostancı, hışıltıda en önemli tetikleyicilerin polenler, hava kirliliği ve sigara olduğunu bildirdi.Aileleri, çocukların bulunduğu ortamda sigara içmemeleri konusunda uyaran Bostancı, çocukların, sigara içilmiş alana uzun zaman sonra girseler bile olumsuz etkilendikleri kaydetti. Bostancı, ''Aileler evde kesinlikle sigara içmemelidir. Bazı ülkelerde bu nedenden dolayı parklar da bile sigara içilmesi yasaklanmıştır,'' dedi.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.