Hepatit C hastalarına umut ışığı

 

15 Temmuz 2014 15:47
Hepatit C hastalarına umut ışığı




Hepatit C'nin tedavisinde etkili olan bir ilaç geliştirildi


  Türkiye'deki 750 bin Hepatit C hastası için umut ışığı doğdu, ancak sadece zenginlere. Çünkü tek hapı bin dolar olan ilacın tedavi etmesi için 84 bin dolar gerekiyor.
Birçok şirketin ilacını bulmak için yıllardır yoğun çaba sarfettiği Hepatit C hastalığıyla ilgili 'pahalı da' olsa mutlu sona ulaşıldı. Gilead İlaç tarafından üretilen Sovaldi markalı ilaç Hepatit C'yi tedavi ediyor. Ancak, tedavi sırasında oluşabilecek yan etkileri de minimum seviyeye indiren bu ilacın fiyatı dudak uçuklatan cinsten. Hapların tanesi bin dolara satışa sunuluyor. Yani tedavinin tamamı için 84 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor. Bu rakam yan tedavilerle birlikte 100 bin dolara kadar yükseliyor. Bu durum tüm dünyada hastaları isyan ettirirken ilacın etkinliği çığ gibi büyüyor. 3 milyon hepatit hastasının bulunduğu Amerika'nın, Sovaldi için 268 milyar dolar harcayacağı belirtiliyor. Sigorta ücretlerinde yüzde 8'e varan ek prim talep edildi. İspanya'da 900 bin hastanın 30 bini bekleme listesine alındı. Avustralya'da ise ilaç için devlet desteğinin şart olduğunu belirtiliyor.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.