Ergen yaştaki çocuklarınızı ölümlcül hastalıklardan kurtarmak için yapılması gereken aşıları biliyor musunuz?

 

26 Kasım 2014 14:19
Ergen yaştaki çocuklarınızı ölümlcül hastalıklardan kurtarmak için yapılması gereken aşıları biliyor musunuz?




Ergen yaştaki çocuklar için, doktorlar tarafından önerilen ve yapılması gereken fakat ebeveynlerin pek de bilgi sahibi olmadığı aşılar, çocuklarımızı ölümcül hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir.


  İşte ergen yaştaki çocuklar için yapılması tavsiye edilen aşılar…HPV AşısıHPV aşısı, çocuklarımızı kanserden korumak amacıyla uygulanan bir aşıdır. Boğmaca, difteri, tetanos, menengekok hastalıklarına bağlı ölümlerin HPV’ye bağlı ölümlerle karşılaştırıldığında, 20 kez az olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle HPV’ye bağlı kanserden çocuklarımızı korumak amacıyla bu aşıya son derece önem verilmelidir.Servikal kanser, dünyada 45 yaş altı kadınlarda görülen en sık ikinci kanserdir. Ölümcül kanserlerde de meme ve akciğer kanserlerinden sonra gelmektedir. Servikal kanserlerin hemen hemen tamamı HPV virüsüne bağlı ortaya çıkar.HPV aşısı, 11-12 yaşından itibaren kız çocuklarına önerilmektedir. Ancak aşı 45 yaşına dek uygulanabilir. İki farklı aşı üretilmiştir. İkisi de 3 doz uygulanmaktadır. Aşı, 4 virüs için etkili olup kanser dışında genital siğillere karşı da koruyuculuk sağlar. Uygulamadan önce herhangi bir teste gerek yoktur.TDAP / Karma Aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanoz)– Boğmaca hastalığı, geçirilse dahi, bağışıklık oluşturmaz.– Bu aşının tekrarlanması hem ergen hem erişkinler için önemlidir. Aşının koruyuculuğunun 10 yıl sonra azaldığı bilimsel olarak belirlenmiştir.– Aşısı tamamlanmamış 1 yaş altı çocuklarda, boğmaca hastalığı daha ağır seyrettiğinden; yeni bebeği olan ailenin erişkin fertlerine dahi boğmaca aşısının yapılması önerilmektedir.– TDAP / Karma Aşısı’nın hatırlatma dozunun, 11-12 yaşları arasında yapılması önerilmektedir.MenengekokHastalık etkeni olan bakteri, ağır menenjit ve ciddi organ yetmezliği ya da ölümle sonlanabilen enfeksiyona neden olmaktadır. Bu nedenle aşı uygulanması önemlidir. Menengekoklara yönelik aşılar konusunda her geçen gün çalışmalar yapılmakta ve yeni aşılar geliştirilmektedir.Ülkemizdeki mevcut aşılar, çocuklarımız 9 aylık olduktan sonra uygulanabilmektedir. Bu aşılar, ergenliğin başından yani 11 yaşından itibaren rutin aşılama protokolüne alınmıştır.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.