Bu Olgu Yuvanın Temelini Güçlendiriyor

 

03 Aralık 2014 18:55
Bu Olgu Yuvanın Temelini Güçlendiriyor




Eşlerin ilk aylardaki problemleri beraber aşmaları, sevgilerini ve birbirlerine duydukları güveni de artırıyor. İlk günlerinden itibaren eşler, aralarında ne kadar uyumlu denge kurarlarsa evlilik müessesesi de o kadar sağlam temeller üzerine oturuyor.


  Uzman Psikolog Farika Teymur Artır ‘evlilikteki ilk yıllar, sosyal, duygusal ve ekonomik pek çok yönü içerisinde barındırdığından dolayı eşlerin birbiriyle uyum dönemidir’ dedi ve ekledi. İlk yıllardaki sorunlar genelde şunlardır: Mizaç kişilik bozuklukları ve huyla ilgili sorunlar, iletişimle ilgili sorunlar, ev eşya hediyeler gibi maddi konularla ilgili sorunlar, kültürel farklılıklardan kaynaklanan sorunlar, ortak değerler dini ve ahlaki konularla ilgili hassasiyetlerle ilgili sorunlar.Eşlerin sevgi ve şefkat dolu oluşu, kusur görmemeye çalışması, birbirini olduğu gibi kabul edip karşılıklı fedakâr olmasıysa eşler arası uyumu kolaylaştırıyor. Problemlerin bir kısmının zaman içinde çözüleceği bilinciyle hareket etmek, birlikte zaman geçirirken karşılıklı sohbet, işbirliği ve paylaşmaya önem vermek de huy, ahlak ve mizaçta olumlu değişikliklere yol açıyor.Eşler kendi yanlışlarını kabul etmeli, kimsenin kusursuz olmayacağının bilincinde olarak savunmaya geçmemeli, fakat yanlış anlamalar varsa tartışmaya girmeden uygun bir zamanda kendisini doğru şekilde ifade etmeli. Evliliğin ilk yıllarındaki sorunların çoğunun sosyoekonomik kültürel açıdan uyumsuzlukla alakalı olduğu görülüyor. Bu durumda sevgi ve saygının gücünden istifade edilmeli, farklılıklara saygı gösterip ortak değerlerden destek alınmalı.Kişi kendini, sınırlarını ve ihtiyaçlarını doğru ifade etmeli, ne kadar hoşgörülü, uyumlu ve fedakâr olsa da kendi kişiliğine zarar vermemeye de özen göstermeli. Eşlerin aileleriyle iyi ilişkiler içinde olması, uyumu o kadar kolaylaştırıyor. Bir tarafın söylediği olumsuz bir ifadeyi diğer tarafa aktarmamalı ve aile üyelerinin birbirini doğru anlamasına yardımcı olunmalı.Evlilik kutsal bir müessesedir ve mahremiyeti vardır. Kişi ancak çok önemli olduğunda ve başka çıkış yolu bulamadığında konuyu ailesine götürüp desteğini isteyebilir. Problemlerin üstesinden gelinemiyorsa aileden önce danışmak için güvenilir, sır tutabilen ve doğru yönlendirme yapabilen, tecrübeli, yakın dostlar seçilmeli, aile danışmanına başvurmak, gerekirse aile terapisi almak da ihmal edilmemelidir.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.