Çocuklarda göz tembelliğine dikkat

 

14 Aralık 2014 10:59
Çocuklarda göz tembelliğine dikkat




Prof. Dr. Mustafa Durmuş, ailelerin ileride göz tembelliğinin tedavisinin olmadığını bilmesi gerektiğini ve çocuklarını mutlaka göz taramasından geçirmelerini belirtti.


  Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Durmuş, bebeklerin doğduklarında  belirli oranlarda görebildiklerini, gözlerini kullandıkça görme potansiyellerinin  arttığını, 9 yaşına kadar görme sisteminin tam olarak geliştiğini ve daha sonra  çok belirgin bir değişikliğin olmadığını söyledi. Göz tembelliğinin çocuklar için çok önemli bir rahatsızlık olduğunu  vurgulayan Durmuş,”Gözle görülür cihazlarla tespiti mümkün olmayan, hastaya  bakıldığında her şeyi normal olarak görülen bir rahatsızlık. Hiçbir kusur fark edemezsiniz. İnsanların bunu anlaması çok zor. Bir göz sağlıklı olunca çocuk o  gözle normal görüyor ve ailede hiçbir şey fark edemeyebiliyor. İleri yaşlarda  yapılabilecek çok fazla bir şey olmuyor. Ancak çocukluk döneminde tedavi  edilebiliyor” dedi. Göz tembelliğinde en çok uygulanan yöntemin iyi gözü kapatıp diğer gözü  görmeye zorlamak olduğunu kaydeden Durmuş, ”Genelde çocuklar bunu reddediyor.  İyi gözün kapatılması çocuğu kötü bir görmeye mahkum ediyor. Bu da çocuğu  rahatsız ediyor ve kapamayı koparıp atabiliyor. Sabırlı olmak gerekiyor. Aile  işin önemini kavramalı. Aileler ileride göz tembelliğinin tedavisinin olmadığını  bilerek hareket etmeli. Çocukluk çağında dikkatli ve titizlikle tedavi etmek  gerekiyor” diye konuştu. Ailenin çocuğun geleceğini düşünerek hareket etmesini isteyen Durmuş, ”Aile çocuğa yaptıramayacağı yönünde şikayetçi oluyor. Ancak 15-16 yaşına  gelince ortada sağlam gibi görünen tembel bir göz oluyor ve geri dönüş olmuyor.  16 yaşından sonra kapatsanız az miktarda sonuç alınabiliyor. Ancak 5-6 yaşındaki çocukta alınacak sonuç gibi olmuyor. Aile çocuğunu bu bilinçle çalıştırmalı”  dedi.”Çocuklara resim çizdirin, boyama yaptırın”Ailelerin güçlük yaşadıkları çocuklarında kapamayı gündelik aktvitelerle  yaptırdığını belirten Durmuş, şunları söyledi: ”Normal aktivitelerin kapamaya elbette katkısı olur. Ancak gözün aktif  kullanılması çok daha önemli. Çocuğun yaşına göre boyama yapması, resim çizmesi,  okuma yazması çok önemli. Yoksa uzaktan oturup televizyon seyretmek çok faydalı  değil. Ama hiç yoktan iyidir. Sağlıklı gözün kapatılarak tembel gözün çalışmaya  zorlanmasında çocuğu zorlayamıyor ve ikna edemiyorsak faydası olur ancak bizzat  aktif çalışma daha hızlı bir düzelme sağlar.” Çocukların okul çağına kadar sağlıklı görünse bile üç dönem göz  muayenesine götürülmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:”Çocukların yeni doğan dönemde, 3 yaşında ve okul öncesi 6 yaş grubunda  her şey sağlam görünse bile göz taramasından geçirilmesini öneriyoruz. Aileler  tembellik yapmasın çocuklarını mutlaka göz taramasına götürsün. Göz tembelliği  ailenin ilgisi ve sabrıyla, başarılı bir şekilde çözülebilir. Yaşamları boyunca  göz tembelliği nedeniyle çocuklarının yaşayacağı sıkıntıları düşünerek sabırlı  davransınlar. Yapılacak taramalarla bir çok problemin önceden önüne geçilebileceğini bilsinler.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.