Zeki çocuklar esprilidir ve hızlı öğrenirler

 

06 Haziran 2015 19:13
Zeki çocuklar esprilidir ve hızlı öğrenirler




Türkiye Fütüristler Derneği ve Mensa Üstün Zekâlılar, Yetenekliler Derneği Onursal Başkanı, BrightwellHoldings BVYönetim Kurulu BaşkanıAlphan Manasçocukları Hazal, Erk ve Dinç ile birlikte, Kids&Gourmet dergisi Haziran sayısına konuk oldu.


  Baba olmaktan, girişimcilik tüyolarına kadar pek çok soruyu cevaplandıran Alphan Manas, üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar konusuna da değindi. Zeki çocuklar özellikle çok aktiftirler ve çok soru sorarlar.Zeki çocukların espri yetenekleri çok gelişmiştir ve hızlı öğrenirler. Ama burada dikkat edilmesi gereken başka konular var. Örneğin, çocuk DEHB’ye (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) sahipse gereğinden fazla hareketli olabilir ve kitaplara meraklı olmayabilir. Örneğin,disleksisi varsa üstün zekâlı dahi olsa matematiği hızlı öğrenemez. Ne yazık ki neredeyse tüm ebeveynler çocuklarını zeki görürler. Çocukların bilgi kanalları ebeveynlerinden fazla olduğu için yorumlama ve sonuç çıkarma konusunda ebeveynlerinden hızlı olacakları aşikârdır. Zaten kuşaklar arasında IQ da 1-2 puan artmaktadır. IQ da bir yetenektir. Ama onun dışında matematik, hafıza, drama, resim, müzik, spor gibi diğer yetenekler de mevcuttur.  IQ da bir yetenektir. Ama onun dışında matematik, hafıza, drama, resim, müzik, spor gibi diğer yetenekler de mevcuttur. Yüksek hafızaya sahip bir insanın yüksek IQ’lu olma garantisi yoktur. O nedenle ebeveynlere çeşitli testler yapabileceklerini belirtmek isterim. Örneğin,Wisc-R testi,Türkiye’de yapılan ve bir çocuğun özellikle DEHB özelliklerini ayrıştıran en doğru testtir. Çocuklarının üstün zekâlı olduğunu düşünen ebeveynlerin bu testi yaptırmalarını öneriyorum. Bu testi sadece eğitim almış psikologlar yapabilmektedir. İlçelerdeki “Rehberlik Araştırma Merkezleri”ndede bu testi yapıyorlar.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.