Vücudunuzdaki ödem hastalık habercisi

 

26 Temmuz 2015 01:53
Vücudunuzdaki ödem hastalık habercisi




Özellikle yaz sıcaklarında daha çok ortaya çıkan vücut ödemleri ciddi hastalıkların erken belirtilerinden olabiliyor. Uzman Dr. Yavuz Öztürker, bölge bölge ödem ve hastalık haritasını çıkardı.


  Sıcak yaz aylarında vücutta su ve tuz tutulumu artarken en çok şikayet edilen konuların başında ödem geliyor. Ödem, zaman zaman önemli bazı hastalıkların belirtisi olabiliyor. Ödem olan bölgenin mutlaka dikkatle tedavi edilip takiplerinin yapılması gerekiyor. Memorial Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Yavuz Öztürker, vücuttaki ödemin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.Her bölgede farklı Vücutta ödemin belirtileri kaynak aldığı bölgeye göre değişebilmektedir. Örneğin; -  Kalp ve böbrek yetersizliği, sürekli oturmaya bağlı ödemler yer çekimi etkisi ile ayak bileği ve bacaklarda oluşur. -  Damar tıkanıklığına ya da toplardamara bası yapan nedenlere bağlı ödemler tek kol ya da tek bacakta şişme ile ortaya çıkabilir. - İç organlarda sıvı birikmelerine bağlı ödemler ise, o organla ilgili bulgular verebilir. - Akciğer ödeminde nefes darlığı gözlenebilmektedir. -  Alerjik ödemlerde göz çevresi ve dudak gibi tek bölgede olabilir. Nelere dikkat edilmelidir? Özellikle günlük gereksinimden fazla alınan tuz, ödem oluşumunu hızlandırır. Bu sebeple yemeklere az tuz konulmalıdır. Hazır ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Tuzlu zeytin ve peynirler suda bekletilip tuzu alındıktan sonra tüketilmelidir. Bol taze meyve-sebze tüketimi önerilir. Bu tip besinler ödem yapmayacağı gibi sindirim sistemi üzerine de olumlu etkileri vardır. Ananas, kivi, nar, armut, kavun, karpuz gibi meyveler ile maydanoz, salatalık ve kabak gibi sebzelerin idrar söktürücü etkileri vardır ve metabolizma için yararlıdır. Kırmızı et, beyaz ete göre daha çok tuz içerdiğinden tüketimi sınırlandırılmalı. Alınan ağrı kesici ve romatizma ilaçlarının dozu ayarlanmalıdır. Kortizon kullanan hastalara ödem oluşumu ile ilgili bilgi vermek gerekmektedir.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.