Kardeş Kıskançlığının Sebepleri

 

18 Haziran 2015 03:27
Kardeş Kıskançlığının Sebepleri




İnsanın yaradılışından gelen kıskançlık duygusu, yaşamı ciddi anlamda etkiliyor. Özellikle de çocuklar arasında görülen kardeş kıskançlığı aileleri zor durumda bırakıyor.


  Kıskançlığı anormal hale getirmenin sorumlusu olarak anne-babanın tutumu ve dış çevreyi işaret eden Uzman Pedagog Âdem Güneş, “7 yaşındaki bir çocuğun kardeşini kıskanıyor olması normal değildir. kardeş kıskançlığının oluşmasını istemeyen ebeveynler kardeşler arası ilişkilerde gerçekçi ve doğal olmalı” diyor. Anne-babalara kendi tutumlarını gözden geçirmeyi tavsiye eden Güneş, kardeş kıskançlığını tetikleyen durumları şöyle sıralıyor…* Anne-babalar çocuklarına eşit davrandığında aradaki kıskançlık tetiklenir. Asıl olan şey çocuklara eşit değil adaletli davranmaktır.* Ebeveynin kendisine adil davranmadığını hisseden çocuk, anne-babaya karşı güvenini yitirir; bu, da kıskançlığın tetikçisidir.* Yeni kardeşi dünyaya gelen büyük çocuk panikler, kardeşi ile daha çok ilgilenildiğini, kendisinin daha az sevildiğini düşünür. Bu, çocuğun küçük kardeşine yönelik kıskançlığını arttırır.* Çocuklar arası yaş farkı da kıskançlık faktörlerindendir.* Bir kardeşin aileden birine benzetiliyor olması ve bunun dile getirilmesi, diğer kardeşin kendini dışlanmış hissetmesine sebep olabilir. Bu his de kıskançlığın sebebidir.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.