Çocuklarda beş belirtiye dikkat

 

15 Temmuz 2014 17:18
Çocuklarda beş belirtiye dikkat




Kalp ritimlerindeki bozukluk, çocuklarda tehdit oluşturabilir


  Çocuğunuzdaki sağlıksız beslenme, bilgisayar başında uzun süre zaman geçirme, hareketsiz yaşam tarzı gibi sorunlar henüz şikayetlerini bile tam anlamıyla anlamadan kalp hastalıklarıyla savaşmak zorunda kalabiliyor.
Kalp hastalıkları günümüzde sadece yetişkinleri değil çocukları da pençesine alıyor. Her hastalıkta olduğu gibi kalp hastalıklarının tedavisinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Acıbadem International Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Özkan, "Bu hayati organla ilgili çocuğunuzdaki sinyallere dikkat edin" uyarısında bulundu. Doç. Özkan, çocuk kalbinde hastalık işareti olabilecek o sinyalleri ntvmsnbc'ye şöyle özetledi:

1. UYKUDAN SIK UYANIYORSA

Çocuğunuz uykusundan sık uyanıyorsa şüphesiz bunun çeşitli nedenleri olabilir. Kalp ile ilgili rahatsızlık da bu sebeplerden biri. Ama sık uyanmasının kalp sağlığından mı kaynaklandığını anlayabilmek aslında zor değil. Bunun için beraberinde birkaç belirtiye daha dikkat edin. Sık tekrarlayan, uykudan uyandıran yanma, batma ve nefes darlığı gibi şikayetlere neden olan göğüs ağrısı, kalp hastalığının habercisi olabilir.

2. ÇABUK YORULUYOR, AŞIRI TERLİYORSA

Kalbin iletim sistemindeki düzensizlikler de çocukluk çağında görülebiliyor. Doğumsal kalp hastalıklarına bağlı olabildiği gibi yapısal bir bozukluk olmadan da ritim düzensizliği görülebiliyor. İyi huylu ritim bozuklukları olduğu gibi, çocuklarda kalp yetmezliğine, bayılma ve hatta ani ölüme neden olan ritim bozuklukları da görülebiliyor. Beslenme bozukluğu, gece uykudan aniden uyanma ve bağırma, çabuk yorulma, çömelme ihtiyacı hissetme, aşırı terleme, huzursuzluk ve solunum sıkıntısı ritim bozukluğunun belirtileri olabiliyor.

3. AKCİĞER ENFEKSİYONU SIK TEKRARLIYORSA

Çocuğunuzun akciğer enfeksiyonu sık sık tekrarlıyorsa kalple ilgili de şüphe duymak gerekiyor. Zira tekrarlayan ve geç iyileşen akciğer enfeksiyonları, geçmeyen öksürük, morarma, nefes darlığı, efor yapamama doğuştan kalp deliğinin belirtileri arasında yer alıyor. Kalp deliği bazen de hiç belirti vermeyebiliyor. Nefes alıp verirken kalpten gelebilecek sesler, sık nefes alma, ağlarken morarma ve büyüme geriliği de kalp hastalıklarından kaynaklanabiliyor.

4. MORARIYORSA

Büyük çocuklarda dudak ve dilde morarmanın yanı sıra, tırnaklarda morluk ve "çomak şeklindeki" parmaklar da kalp hastalıklarının belirtileri arasında yer alabiliyor. Tırnak etrafındaki yumuşak dokunun giderek artması sonucu parmak yuvarlaklaşıp çomak şeklini alıyor. Bu nedenle çocukların ellerine de dikkat etmek gerekiyor.

5. GÖĞSÜNDE AĞRI, SIKIŞMA VE ÇARPINTI OLUYORSA

Ergenlik çağındaki bir çocuğun damarlarında olası tıkanmalar kalp krizine yol açabiliyor. Bu sorun genellikle göğüste ağrı, çarpıntı ve sıkışma gibi bulgularla kendini gösteriyor. Ergenlik çağına kadar tanı konulmadığında damarlardaki darlık artarak kişinin ölümüne neden olabiliyor. Bu nedenle 13-15 yaşlarında göğüs ağrısı olan çocukların çocuk kardiyologları tarafından değerlendirilmesi büyük önem taşıyor.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.