C vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

 

13 Ocak 2015 19:25
C vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar




C vitamini denildiğinde akla ilk gelen besinler turunçgillerdir. Greyfurt, portakal, mandalina, limon ve benzeri meyvelere ek olarak çilek, kivi, ananas, ahududu, böğürtlen ve yabanmersini gibi meyveler de C vitamini yönünden zengindir.


  C vitamini denildiğinde akla ilk gelen besinler turunçgillerdir. Greyfurt, portakal, mandalina, limon gibi meyvelere ek olarak çilek, kivi, ananas, ahududu, böğürtlen ve yabanmersini de C vitamini yönünden zengindir. Sebze olarak da brokoli, ıspanak, biber, karnabahar, domates, lahana ve patateste bulunan C vitamini deri, kemik, kıkırdak, bağlar, tendonlar, damar duvarları ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Vücut tarafından üretilmediği için doğal besinler tarafından veya takviye olarak mutlaka alınmalıdır. Yapılan araştırmalara göre 1-10 yaş arası çocukların günlük ihtiyacı 30 miligram, 11-14 yaş aralığındaki çocukların 35 miligram, 15 yaş ve üstü yetişkinlerin 40 miligramdır.  Eksikliğinde ortaya çıkan iskorbüt hastalığı yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, kolay yaralanma, ciltte kızarıklıklara neden olabilir.İskorbüt hastalığının yanı sıra C vitaminin yetersiz alımında cilt kuruluğu, saç dökülmesi, burun kanamaları, yaraların geç iyileşmesi, hastalıklara kolay yakalanma, diş kayıpları, ağız yaraları, kemiklerin şeklinde değişimler ve kilo kaybı gibi rahatsızlıklar da gözlemlenir. Eğer C vitamini eksikliği belirtileri taşıyorsanız bir diyetisyene başvurarak C vitamini takviyeleriyle ihtiyacınıza uygun dozda alarak bu rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Takviyeler sonuç vermeye başladıktan sonra C vitamini yönünden zengin besinleri gün içerisinde dengeli bir şekilde tüketerek eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.