2 – 3 Yaşındaki Çocuğunuzla Konuşurken dikkat edilmesi gereken noktalar

 

08 Haziran 2015 22:03
2 – 3 Yaşındaki Çocuğunuzla Konuşurken dikkat edilmesi gereken noktalar




Bu yaşta çocuğunuzla iletişim kurmanız onu konuşmaya teşvik etmenizden ibarettir. Büyük ihtimalle 200 – 500 kelime bilmekte ve hepsini aynı rahatlıkla kullanamamaktadır.


  Bu yaşta çocuğunuzla iletişim kurmanız onu konuşmaya teşvik etmenizden ibarettir. Büyük ihtimalle 200 – 500 kelime bilmekte ve hepsini aynı rahatlıkla kullanamamaktadır. Sizinle ve başkalarıyla ne kadar çok konuşursa o kadar kendine güveni artacak ve daha akıcı konuşacaktır. Eğer çocuğunuzun dil becerilerini genişletmesi için ona yardımcı olursanız bundan hemen faydalanacaktır.Açıklamayı Sürdürün: Hareketleri hakkında düşünmeyi ve anlamayı öğrenmesi için onun ne yaptığını tarif etmenize ve yansıtmanıza hala ihtiyacı vardır. Örneğin ; ‘ bisikletini çok hızlı sürüyorsun demek ki parka da çok hızlı gidebilirsin.’Basite İndirgeyin: Çocuğunuza bir şeyi tarif ettiğinizde ya da bir talimat verdiğinizde mümkün olduğu kadar açık olun ki kendisinden ne beklendiğini ve neler yaşamakta olduğunu kavrasın. ‘ Kaydıraktan ne kadar hızlı kaydın. Aferin. ‘Tarif Etmesi İçin Yüreklendirin : Size verdiği bilgilerle kelime hazinesini artırabilirsiniz. Her şeyi ayrıntılı bir şekilde açıklayın. Ve onu da kendisini ifade etmesi için yüreklendirin.Sorular Sorun : Dil becerilerini harekete geçirmek için bildiği şeyler hakkında sorular sorun ama onu bunaltmayın. Açık sorular onu konuşmaya teşvik eder : ‘ En çok hangi yemeği seviyorsun ? ‘ gibi sorular onun kendisini ifade etmesine olanak tanır.Geçmiş , Gelecek ve Şimdiki Zaman Kullanın : Çocuğunuz artık çok daha iyi bir zaman kavramına sahiptir. Ama hala bugün , dün ve yarını karıştırabilir. Sizin sorularınıza ve anlattıklarınıza kendi deneyimlerini ekleyerek öğrenmesini hızlandıracaktır.İlişkilerden Bahsedin : Çocuğunuz bir anne , babası ,varsa kardeşleri veya büyükanne ve büyükbabası olduğunu bilmektedir. Sizin onlarla ne gibi bir bağınız olduğu, teyzeler , amcalar ve kuzenlerin bu ilişkinin neresinde olduğu hakkında konuşmanız çocuğunuzun aile kavramını pekiştirmesine ve aidiyet duygusunu geliştirmesine yardım eder.Duygularını Anlamasına Yardım Edin : Ne hissettiğini tarif edebileceği kelimeleri ona siz öğretin. ‘ Çok mutlu görünüyorsun. Bunlar gerçekten keyifli duygular değil mi ? ‘ gibi sorularla hislerini anlamasına ve anlatmasına yardım edin.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.