Ağlayan çocuğu sarsmayın

 

10 Temmuz 2015 16:49
Ağlayan çocuğu sarsmayın




Aileler için hazırlanan bir broşürde, ağlayan çocukların nasıl sakinleştirilmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler verildi.


  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı, aileler için özel bir broşür hazırladı. Broşür, çocukları ağlayan ailelerin neler yapacağı ve çocukların nasıl sakinleştirilmesi gerektiği hakkında bilgiler içeriyor.Broşürde, “Çocuğunuz ağlamasıyla nasıl başa çıkabilirsiniz?”, “Hem kendiniz hem de çocuğunuz için yapılması gerekenler neler?” sorularının yanıtları yer aldı.“Çocuğunuzu kesinlikle sarsmayın, savurmayın” uyarısı ile başlayan broşürde, söz konusu bilgilerin aileler tarafından tanıdıkları herkese anlatılması da istendi.Sarsmak bebeği öldürebilir'Bütün ebeveynlerin ve bakıcıların bilmesi gerekenler' başlığı ile hazırlanan bölümde, sarsılma ya da savrulma sonucunda her yıl binlerce bebek ve çocuk ölümlerinin yaşandığına dikkat çekildi. Aynı bölümde sarsılmanın, çocuğun beynindeki kan damarlarının yırtılmasına, zekâ geriliğine ve körlüğe yol açabileceğine işaret edildi.Ağlamasını durdurmak için ne yapmalıSosyal Pediatri Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sevgi Başkan, çocuğun ağlamasıyla başa çıkmanın yolları konusunda ailelerin yapması gereken başlıkları sıraladı:- Çocuk acıkmış, yorgun, altı kirli ya da hasta olabilir. Sadece kucağa alınmak istiyor olabilir.- Çocuğunuzu yumuşak bir battaniyeyle gevşekçe sarın.- Çocuğunuzu kucağınıza alıp hafifçe sallanarak gezinin veya pusetine oturtup pusetle dolaşın.- Yürüyüşe çıkın.- Emzik kullanıyorsa sakinleştirmek için emziğini vermeyi deneyin.- Güven vermek için onunla yumuşak ve yatıştırıcı bir ses tonuyla konuşun, ninni söyleyin ya da şarkı mırıldanın.Ağlaması durmadıysa ne yapmalıBebeğinizin sakinleşmesi için her şeyi yapmanıza rağmen hâlâ ağlaması devam ediyor ise önce kendi kontrolünüzü kaybetmemeye çalışın. Derin bir nefes alın, çocuğun öfkesine karşı direnmeyin. Çocuğunuzu güvenli bir yere, güvenli bir şekilde bırakın ve odadan çıkın. Kendinize sakinleşmek için 5-10 dakika zaman ayırın. Yardım için bir yakınınızı, arkadaşınızı ya da doktorunuzu arayın.  



Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.